relacions internacionals

La UE recolza iniciar el diàleg amb els EUA per a un acord de comerç

L'objectiu és aconseguir eliminar els aranzels als productes industrials

zentauroepp43573310 european commissioner for trade cecilia malmstrom speaks dur180601211106

zentauroepp43573310 european commissioner for trade cecilia malmstrom speaks dur180601211106 / Virginia Mayo

1
Es llegeix en minuts

Els països de la Unió Europea (UE) han recolzat l’obertura de converses amb els EUA per aconseguir un acord de comerç centrat enl’eliminació dels aranzels als productes industrials, un pacte d’un abast molt menor que el TTIP, abandonat després de l’arribada de Donald Trump.

Els ministres d’Agricultura dels Vint-i-vuit, reunits en un Consell a Luxemburg, van donar el seu suport al mandat de negociacions proposat per la Comissió Europea (CE) el gener passat per obrir unes negociacions que inclouran el sector de l’automòbil però no el de l’agricultura.

Fonts europees han afirmat que França va votar en contra de l’obertura de les negociacions, però es tracta d’una decisió que es pren per majoria qualificada, és a dir, amb el recolzament de 16 dels 28 Estats de la UE que representen almenys al 65% de la població.

A l'arribar a la reunió, el ministre espanyol d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, va assenyalar que Espanya és partidària que els productes agrícoles estiguin "totalment exclosos de la negociació" i que s’han de respectar-se "els compromisos de [l’acord de] París", un dels aspectes pels quals França era reticent a l’obertura de les converses.

El president nord-americà, Donald Trump, va anunciar al juny del 2017 que els EUA es retirarien de l’acord de París sobre el canvi climàtic aprovat per 195 països el desembre del 2015, i el president francès, Emmanuel Macron, s’oposa a acceptar acords amb potències que no respectin aquest pacte.

Notícies relacionades

Planas va afegir que per a Espanya és rellevant que "no es produeixin aplicacions extraterritorials de les normes nacionals per part dels EUA".

Aquest punt, juntament amb l’exclusió de l’agricultura i el respecte al medi ambient, són elements "importants des del punt de vista de la confiança per poder desenvolupar aquest mandat d’acord amb les negociacions posteriors amb els EUA", va concloure Planas.