Tercera multa d'Europa a Google: 1.490 milions

La Comissió Europea imposa una nova sanció al gegant tecnològic per pràctiques abusives en el negoci de la publicitat 'online'

Aquest tercer càstig eleva la sanció contra la multinacional nord-americana fins als 8.260 milions d'euros

zentauroepp44806284 google190110182052

zentauroepp44806284 google190110182052 / Charles Platiau

1
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez / Bruselas

Una més. La Comissió Europea ha imposat aquest dimecres una nova multa al gegant tecnològic Google de 1.494 milions d’euros per les seves pràctiques abusives en el negoci de la publicitat ‘online’. Brussel·les considera que la multinacional ha abusat de la seva posició a l’imposar clàusules restrictives als contractes tancats amb pàgines web terceres, restringint, així, la competència.

"Google ha consolidat la seva posició dominant en l’àmbit de la publicitat contextual en línia i s’ha protegit de la pressió competitiva imposant restriccions contractuals anticompetitives en llocs web de tercers. Això és il·legal sota les normes antimonopoli de la UE", ha advertit la comissària de competència, Margrethe Vestager, que ha denunciat que aquesta mala conducta va durar més de deu anys. 

Brussel·les va anunciar l’enviament del plec de càrrecs el juliol del 2016 a l’entendre que l’empresa va abusar de la seva posició dominant als cercadors a l’imposar restriccions a la mostra de publicitat de competidors en els resultats de les pàgines web de tercers. Segons la investigació duta a terme per l’Executiu comunitari, la multinacional nord-americana, va negar a altres empreses la possibilitat de competir i innovar i als consumidors, els beneficis de la competència.

Dues multes anteriors

Notícies relacionades

Fins ara, els serveis de la competència comunitaris, que dirigeix la liberal danesa Margrethe Vestager, havien sancionat la multinacional nord-americana en dues ocasions més amb un càstig global de 6.767 milions d’euros que la companyia ha recorregut davant del Tribunal de Justícia de la Unió Europea. 

La primera, amb una sanció de 2.424 milions per afavorir el seu comparador de 2.424 milions per abús de posició dominant a l’afavorir el seu sistema de comparació de preus a internet (Google Shopping). La segona, de 4.343 milions d’euros, la més elevada de la història, per haver abusat de la seva posició dominant en el mercat a través del seu sistema operatiu Android, que utilitzen més del 80% dels dispositius mòbils intel·ligents.