CIBERSEGURETAT

La Xina denuncia l'intent d'enfonsar Huawei

El gegant asiàtic insta la UE a garantir la lliure competència per a les seves empreses davant dels atacs dels EUA a les seves multinacionals

BR01. BRUSELAS (BÉLGICA), 18/03/2019.- El ministro de Exteriores chino, Wang Yi (izq), y la jefa de la diplomacia europea, Federica Mogherini, dan una rueda de prensa tras participar en la reunión estratégica de alto nivel UE-China este lunes en Bruselas (Bélgica). EFE/ Olivier Hoslet

BR01. BRUSELAS (BÉLGICA), 18/03/2019.- El ministro de Exteriores chino, Wang Yi (izq), y la jefa de la diplomacia europea, Federica Mogherini, dan una rueda de prensa tras participar en la reunión estratégica de alto nivel UE-China este lunes en Bruselas (Bélgica). EFE/ Olivier Hoslet / OLIVIER HOSLET (EFE)

2
Es llegeix en minuts

El ministre d’Afers Exteriors de la XinaWang Yi, va instar aquest dilluns els països de la Unió Europea (UE) a garantir la lliure competència per a les seves empreses, i va denunciar els intents d’"enfonsar" companyies com la tecnològica Huawei, en el punt de mira pels dubtes que genera en matèria de ciberseguretat. "La Xina espera que tots els països creïn un ambient de competència lliure i just per a empreses d’altres països", va indicar Wang en una roda de premsa junt amb l’alta representant de la UE per a la Política Exterior, Federica Mogherini, després de celebrar una sessió del diàleg estratègic entre les dues potències.

En al·lusió a les limitacions imposades pels EUA a Huawei, Wang va insistir: “Ens oposem a aquesta acusació arbitrària per propòsits polítics i als intents d’enfonsar una companyia estrangera". "Creiem que aquestes pràctiques són anormals, immorals i no tenen recolzament d’altres països", va advertir a Brussel·les, on participa en el consell de ministres d’Exteriors comunitaris.

El passat dia 8, el cap de la diplomàcia xinesa ja havia avisat que les accions per part dels EUA contra Huawei, el fabricant més gran d’equips de telecomunicacions i el segon de telèfons intel·ligents del món, no representen "en absolut un cas judicial" sinó un moviment polític deliberat per "fer caure" la companyia.

Un dia abans, Huawei havia anunciat una demanda contra el Govern de nord-americà per haver prohibit els seus productes enmig de les acusacions d’espionatge contra la companyia xinesa, que acusa Washington de piratejar els seus servidors. "Esperem i creiem que els països de la UE i d’altres tindran independència a l’hora de fer les seves pròpies eleccions i tindran el seu propi judici", va indicar Wang.

Notícies relacionades

Alhora, el ministre xinès va assegurar que la ciberseguretat és un "repte internacional" i que el seu país està "disposat a treballar amb altres estats per reforçar la cooperació" en aquest àmbit i "treballar en unes normes i principis acceptable universalment". Per la seva part, Mogherini va afirmar que "és una competència nacional" l’acceptació d’empreses concretes als seus respectius mercats "per raons de seguretat".

Preguntada per si ha rebut garanties del seu homòleg xinès sobre si Pequín revisarà la seva llei que obre la porta que les empreses hagin de cooperar amb els seus serveis d’intel·ligència, la política italiana va contestar que "el que hem discutit és la necessitat que l’àmbit cibernètic estigui regulat i que es puguin aplicar normes internacionals perquè sigui segur i obert". "I també en l’economia real i a nivell digital, la necessitat de tenir igualtat de condicions per a tothom, a Europa i a la Xina", va asseverar. "Referent a igualtat d’oportunitats, la UE el defensa i esperem consistència en això, òbviament", va concloure.

Temes:

Xiaomi Huawei Xina