BLANQUEIG DE DINERS RUSSOS

El Kremlin diu que la 'Bugaderia Troica' "no figura" en la seva "ordre del dia"

"Comptem amb un departament fiscal i intel·ligència financera amb els poders necessaris per monitorar" els moviments de diners, respon el portaveu presidencial, Dmitri Peskov

zentauroepp33241541 a combination of pictures made on march 19  2016 shows the k190306134449

zentauroepp33241541 a combination of pictures made on march 19 2016 shows the k190306134449 / DMITRY SEREBRYAKOV

2
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

Després de dos dies de silenci, Moscou ha reaccionat per primera vegada a les revelacionsdifoses per diversos mitjans europeus, entre ells EL PERIÓDICO, que milers de milions d’euros d’origen sospitós van ser blanquejats per importants personalitats i homes de negocis de Rússia en diferents països europeus, incloent Espanya, durant l’últim decenni. I ho ha fet encongint-se d’espatlles i desviant altres institucions les possibles responsabilitats que poguessin derivar-se de les informacions. L’assumpte "no figura en l’ordre del dia del Kremlin", ha declarat el portaveu presidència, Dmitri Peskov, a la publicació 'online' RBK.

"Comptem amb un departament fiscal, amb intel·ligència financera, que té tots els poders necessaris per monitorar les activitats financeres de les institucions en aquest sector de l’economia", s’ha limitat a recordar el portaveu presidencial. Les informacions impliquen importants personatges del món polític i econòmic de Rússia, entre ells Serguei Roldugin, violoncel·lista i padrí d’una de les filles del president Vladímir Putin; Vladímir Artyakov, exgovernador de la regió de Samara i un dels pesos pesants de Rostec, un conglomerat gegant d’empreses de defensa i tecnologia, així com Ruben Vardanyan, un empresari d’origen armeni amb bona reputació fins fa poc.

Silenci oficial 

Quan han transcorregut ja més de 48 hores de la seva difusió, la reacció de l’opinió pública a Rússia a les investigacions es divideix en dos blocs: d’una banda els mitjans oficials, incloent les televisions estatals i els diaris progovernamentals, que han ignorat gairebé per complet les acusacions, i per un altre els mitjans de tipus liberal, que han dedicat amplis espais a l’assumpte i recalcant especialment les seves implicacions per a la butxaca de tots els russos. En els debats de l’emissora Eco de Moscou es comentaven en to jocós les paraules de Vardanyan, director i accionista principal del banc d’inversió Troica Dialog que, per defensar-se de les acusacions, va assegurar que era "un conformista" i no "un revolucionari" a la Rússia actual i que no estava al dia de les operacions dia a dia de l’entitat.

Notícies relacionades

En una peça d’opinió publicada pel rotatiu Vedomosti, la columnista Maria Zhelesnova ha destacat que l’"absència” d’una "reacció" o crítiques de la comunitat empresarial russa "parla de manera més eloqüent sobre la situació al país" que "el cas per si mateix", donant a entendre com de generalitzades que estan a Rússia les pràctiques de blanqueig de diners entre l’elit econòmica. El maig del 2016, una altra investigació internacional coneguda com 'Els papers de Panamà' també va posar al descobert un massiu esquema d’ocultació de propietats i blanqueig de fons per part d’importants personalitats russes, incloent el mateix Rolduguin. Segons es va arribar a especular llavors, el músic no feia més que de 'pantalla' per protegir la riquesa 'off shore' que estaria acumulant el mateix cap de l’Estat rus.