MOBILITAT

Cabify torna a Barcelona canviant de model i burlant-se del decret de la Generalitat

La firma operarà amb una flota d'uns 300 vehicles

zentauroepp47255220 cabify en bcn190307105642

zentauroepp47255220 cabify en bcn190307105642 / FERRAN NADEU

3
Es llegeix en minuts
Josep M. Berengueras
Josep M. Berengueras

Periodista

ver +
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Cabify torna a Barcelona. L’empresa ha adaptat el seu model de negoci als nous requisits introduïts per la normativa sobre el sector dels VTC aprovada per la Generalitat i, a partir de demà, dijous 7 de març, tornarà a donar servei amb els VTC. Però ho farà sense necessitat de precontractació a partir del segon viatge a través d’un buit legal.

“L’empresa és conscient que aquest model no és el millor per a una ciutat i una comunitat que són símbols d’innovació i progrés, però està disposada a carregar amb l’elevat i injustificat cost d’adaptar el seu model de negoci per cobrir les necessitats dels usuaris a Catalunya”, va destacar la companyia en un comunicat. La firma va deixar d’operar a Catalunya, juntament amb Uber, el 31 de gener passat.

Ara, Cabify torna traient-se un as sota la màniga. Tot i que, com reconeix la companyia, això suposa "un canvi significatiu en les seves condicions d’operació, passant a prestar el servei de lloguer de vehicles de transport amb conductor (VTC)" que només afectarà Catalunya. “Aquest nou model implica renunciar a l’operativa general de Cabify de gestió del servei com a agència de viatges, que no imposa a l’usuari cap restricció al temps de precontractació previ, i que s’adapta molt millor, tant a la demanda com a les necessitats dels usuaris», va assegurar la firma.

El primer canvi, doncs, és operar com a empresa de transport. Al començament treballarà amb una flota pròxima a 300 cotxes, “cosa que pot donar lloc a alguna demora superior al desitjable en hores d’alta demanda”, va puntulaitzar la firma. “En tot cas, Cabify redobla el seu compromís de mantenir un alt estàndard de servei i anar afegint nous operadors de VTC”, segons l’empresa. Vet aquí el segon canvi: si abans treballava amb companyies que tenien llicències VTC i cotxes i feia d’intermediari, ara operarà a Barcelona amb una filial anomenada Prestige&Limousine (empresa que va comprar recentment, amb 300 llicències a Madrid i 300 a Barcelona, per uns 20 milions) que compta amb llicències VTC, segons fonts coneixedores de l’operativa. És a dir: operarà amb les seves pròpies llicències i vehicles, i no de tercers.

Això porta la firma a un tercer canvi, el que pot causar més enrenou legal. L’usuari a Catalunya, per poder utilitzar el servei, haurà d’acceptar unes noves condicions. A la pràctica, això suposa acceptar un contracte (gratuït) d’un any de durada (prorrogable) amb Prestige&Limousine. I les condicions agreguen que Prestige&Limousine ha subscrit un contracte amb Cabify per a la cessió de l’ús de l’aplicació, la web i la marca; és a dir, serà aquesta empresa la prestatària del servei per complet. Així, Cabify entén que, el primer viatge, l’usuari ha de sol·licitar el seu trajecte amb 15 minuts d’antelació (el que marca el decret de la Generalitat, tot i que l’AMB ha aprovat ampliar a 60 minuts el temps de precontractació, però aquesta encara no ha entrat en vigor). Però que, a partir del segon, no és necessària aquesta precontractació, ja que ja són clients de l’empresa de transport.

Notícies relacionades

“Una vegada que l’usuari accepti les condicions de contractació i transcorri el període d’antelació estipulat per la normativa, l’usuari de Cabify haurà contractat un servei de transport del qual pot fer ús sense necessitat d’anar contractant cada viatge”, van dir fonts de la companyia.

Segons l’empresa, la nova iniciativa que ara llança Cabify només a Catalunya "manté la senzillesa d’ús de l’aplicació i s’ajusta als requisits imposats per la Generalitat a través del decret llei 4/2019, del 29 de gener, de mesures urgents en matèria de transport de viatgers mitjançant el lloguer de vehicles amb conductor".

Temes:

Cabify