Serveis mínims

Així està afectant la vaga general del 21 de febrer a Catalunya

Seguiment pobre de l'aturada en el transport públic i notable a les universitats

Tallades diverses carreteres de la xarxa viària catalana des de primera hora

3
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto / Laia Caño

Catalunya viu una jornada de vaga convocada pel sindicat independentista Intersindical-CSC per a aquest dijous 21 de febrer [segueix les últimes notícies de la vaga general a Catalunya en directe]. La Generalitat ha establert els serveis mínims habituals en aquest tipus d’aturades:

Índex

-<a href="#transporte público">Transport públic</a><br/>-<a href="#cortes de carreteras">Talls de carreteres i marxes lentes</a><br/>-<a href="#Manifestaciones">Manifestacions</a><br/>-<a href="#colegios, institutos y guarderías">Escoles, instituts i guarderies</a><br/>-<a href="#Universidades">Universitats</a><br/>-<a href="#comercio y mercados">Comerç i mercats</a><br/>-<a href="#hospitales y caps">Hospitals i CAP</a><a id="transporte público" name="transporte público"/><br/>-<a href="#farmacias">Farmàcies</a><br/>-<a href="#tercera edad">Tercera edat</a>

Transport públic

En les línies del metro barceloní convencionals, el seguiment de les aturades, a les 11.20 h, segons dades de TMB, era del 78,2% de mitjana. En les línies automatitzades, com l’L9, l’L10 i l’L11, el servei habitual opera al 100%. Pel que fa alsautobusos, el 95% dels vehicles operen amb normalitat, tret de desviacions puntuals de línies a causa dels talls de carrers.

Els trens de Renfe Rodalies i els Ferrocarrils Catalans de la Generalitat operen seguint els serveis mínims marcats. En el cas de Renfe, des de l’operadora informen de normalitat en el servei, malgrat un conat de tall de les vies entre Sitges i Vilanova pels volts de les set del matí, que finalment no s’ha produït. 

La Generalitat ha decretat uns serveis mínims en els transports de TMB –incloent-hi metro i autobusos de Barcelona– i els Ferrocarrils de la Generalitat del 50% en les hores punta (de 6.30 a 9.30 i de 17.00 a 20.00 hores) i del 25% la resta del dia. En el cas de Renfe, els serveis mínims seran del 33% dels trens durant tota la jornada.

Talls de carreteres i marxes lentes

Des de primera hora del matí s’han produït talls en carreteres com l’AP-7  (a l’altura de l’Hospitalet de l’Infant, Llinars del Vallès i Vilobí d’Onyar), laC-58 (al Masnou), la C-32 (a Sabadell) i l’A-2 (a l’altura de Sidamon, Lleida), a més d’algunes vies secundàries. En general són bastant intermitents [us podeu informar al minut de la situació a les carreteres al nostre fil directe sobre la vaga general a Catalunya]. 

Manifestacions

El sindicat independentista Intersindical-CSC ha convocat mobilitzacions entre les 11.00 hores i les 13.00 hores a les capitals de comarca i altres municipis catalans. A Barcelona ha citat els vaguistes a les 12.00 hores a la plaça de la Universitat per participar en una manifestació conjunta amb sindicats estudiantils.

Col·legis, instituts i guarderies

Per als més petits, és a dir, a lesguarderies o llars d’infants, s’ha de garantir el servei d’un terç de la plantilla.

Universitats

A les universitats catalanes, els sindicats estudiantils han convocat els alumnes a secundar les aturades. El Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC), amb presència en la gran majoria de campus, ha cridat a "buidar les aules per la vaga general", segons el lema que han escollit per a l’ocasió.

El SEPC, vinculat a la CUP, ja va participar en altres mobilitzacions relacionades amb el procés i fonts de les diferents universitats han confirmat la presència de piquets informatius a l’entrada dels centres universitaris a les primeres hores del dia. El Sindicat d’Estudiants, una altra organització juvenil amb presència a tot l’Estat, també ha cridat a la mobilització els estudiants i secunda les aturades.  

L’afectació de la vaga ha variat segons la universitat i el campus, segons han traslladat fonts dels centres. A la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) hi ha hagut una "notable afectació, tot i que sense incidents", segons ha confirmat la universitat. Molt semblant ha sigut l’inici de la jornada a la Universitat de Barcelona (UB), on la direcció ha qualificat de "majoritari" el seguiment de les aturades.

Comerços i mercats

Hospitals i CAP

Als centres d’atenció primària (CAP) la Generalitat ha decretat un mínim del 25% del servei ordinari. No obstant, els serveis d’urgència tenen l’obligació d’operar amb normalitat.

Als hospitals s’han de garantir els tractaments de radioteràpia quimioteràpia en situacions urgents i de necessitat vital i, en altres situacions, depèn del criteri del facultatiu que atengui el malalt.

Així mateix, s’atendrà l’activitat quirúrgica inajornable derivada de l’atenció urgent i greu, a criteri de la direcció mèdica.

Farmàcies

Respecte a les farmàcies, operaran amb els mateixos números que en un torn de guàrdia i nit.

En cas de mort d’una persona, els serveis mínims de recollida de difunts fins a les sales de refrigeració s’han fixat en el 85%, i els serveis administratius i d’atenció als familiars en el 50%.

Tercera edat

Notícies relacionades

Tots els centres pensats per a la cura de persones grans han de garantir el servei que habitualment prestarien en cas de dia festiu. És el cas, per exemple, de les residències per a persones grans, els centres d’atenció especial, residències i pisos-llar.

Als centres de dia els serveis mínims són d’un funcionament normal en el servei de restauració i del 50% en la resta de serveis.