audiència nacional

La mà dreta de Rato a Bankia admet que no és "financer"

Norniella llança pilotes fora i afirma que la seva tasca es limitava a la "trinxera"

L'ex secretari d'Estat afirma que l'entitat va complir sempre el que li demanava el Banc d'Espanya

bankia-norniella / periodico

1
Es llegeix en minuts
P. Allendesalazar

José Manuel Fernández Norniella, ex conseller executiu de Bankia, ha admès aquest dilluns que no és "financer", malgrat haver ocupat un dels principals càrrecs al banc en època de Rodrigo Rato. Durant el seu interrogatori en el judici a l’Audiència Nacional, el directiu ho ha atribuït a la llei de caixes vigent en aquell moment, que donava lloc a consells "molt peculiars" en aquestes entitats, que comptaven amb "directius molt potents" i administradors sense coneixements financers adequats.

"Al senyor Rato el conec des de fa molts anys, hem treballat junts durant cinc anys i és una persona que aprecio i respecto", ha respost al fiscal Alejandro Luzón sobre el vicepresident del Govern, el seu vell amic que un dia el va nomenar secretari d’Estat de Comerç, president de les Cambres de Comerç i posteriorment executiu de Bankia. El fiscal demana tres anys de presó per a l’acusat per un delicte de frau als inversors per les dades "falses" incloses en el fullet informatiu de la sortida a borsa.

Notícies relacionades

Norniella ha assegurat que la seva "funció al BFA i Bankia era de trinxera, treballar en temes de funcionament i lineals,d’estructura i logística". En les decisions d’alt nivell, ha mantingut, no hi va participar i de molts aspectes del cas n’ha tingut coneixement "a través del procés" judicial. "El que es va fer no ho sé, en el consell es va informar que s’havien pres les mesures necessàries", ha contestat en una ocasió a tall de resum. 

La seva altra línia de defensa ha consistit a sostenir que el banc va fer sempre el que havia de "fer segons la legislació" i el que li "requeria el Banc d’Espanya", que "controlava" tot el procés i va ser l’"inductor" de la fusió de set caixes que va donar lloc a Bankia. "He treballat en el consell de moltes empreses i li puc assegurar que l’empresa on jo m’he sentit més segur sent conseller va ser al BFA i Bankia perquè el Banc d’Espanya tenia 11 inspectors a l’entitat i això em va donar moltes garanties", ha sostingut.