creixement del 2,1% el 2019
La Cambra descarta una recessió econòmica a Catalunya aquest any
La institució rebaixa les previsions per la desacceleració del comerç mundial
El president, Miquel Valls, no veu avantatges que el Govern torni a finançar-se als mercats

miquel-valls
La Cambra de Comerç de Barcelona augura que l’economia catalana creixerà el 2,1% aquest any, quatre dècimes menys del que es va estimar inicialment per aquest organisme, amb la indústria com a sector més afectat per la desacceleració. Però no veu senyals que Catalunya pugui entrar en recessió aquest exercici. Des d’una lògica estrictament financera, el president de la Cambra, Miquel Valls, no veu avantatges que Catalunya es plantegi a curt termini tornar a finançar-se a través dels mercats financers.
Els experts de la institució consideren que, a diferència dels quatre anys anteriors, el PIB català podria augmentar aquest any una mica menys –una dècima– que la mitjana espanyola, ja que la Cambra creu que el PIB espanyol despuntarà aquest any el 2,2%. "L’economia catalana acostuma a créixer més que la resta d’Espanya en períodes d’expansió i a fer-ho per sota en períodes de recessió", ha assegurat Valls per explicar aquesta dinàmica.
La Cambra ha revisat a la baixa les seves previsions per a l’economia catalana el 2019 perquè entén que la desacceleració del comerç mundial afectarà especialment les exportacions catalanes, i ha alertat també que la indústria catalana perd pistonada i podria créixer només el 0,6 % el 2019. En aquest sentit, Valls ha assegurat que l’índex de confiança empresarial harmonitzat de Catalunya constata, en el cas de la indústria, una caiguda del 6,1% el primer trimestre de l’any en comparació amb el mateix període del 2018 pel menor creixement previst de la inversió.
Segons la Cambra, el sector productiu que millor evolució experimentarà el 2019 serà el de la construcció, amb un augment del 3,9 %, que segueixen els serveis (+2,4%), la indústria (+0,6%) i l’agricultura (+0,2%), mentre que les exportacions despuntaran un 2,8 % i les importacions, un 3%. Aquesta institució augura que el consum privat creixerà l’1,7%, tres dècimes menys que el 2018, i que el consum públic ho farà el 2,6%, una dècima menys que el 2018.
El turisme estranger va augmentar un 0,8% a Catalunya, malgrat la caiguda del turisme nacional. "L’oferta turística competeix més en qualitat que en preu", ha ressaltat Valls, després de recordar que l’any passat la despesa turística total a Catalunya va créixer el 7,2%, fins a arribar a un màxim històric de 20.606 milions, una xifra equivalent al 8,5% del PIB català. Respecte del sector de la construcció, Valls ha remarcat que la superfície visada va caure un 20% a la ciutat de Barcelona el 2018, segons dades del Col·legi d’Arquitectes, i ha culpat d’aquesta situació els "obstacles administratius" que posa l’Ajuntament de Barcelona als promotors immobiliaris.
L’economia catalana va tancar el 2018 amb un creixement del 2,6%, i malgrat que l’increment és inferior al previst, la Cambra apunta que és una evolució "bastant destacable" en comparació als països de la zona euro.
- Bizum Bizum canvia les regles: a partir d'ara aquests enviaments estaran prohibits
- Lleig comiat d’Ancelotti que esquitxa Florentino i el vestidor
- Tribunals Els Mossos que van ajudar a escapar Puigdemont van aparcar el cotxe de la fuga el dia anterior a Arc de Triomf
- NOU MODEL DE CIUTAT El Trambesòs, tallat més de mig any per la reurbanització de la Gran Via
- Informe d’Acció Catalunya és la segona regió del món que més inversió tecnològica atrau per al sector de la salut
- Debat obert Regular o abolir la prostitució: ¿què n’opinen els partits a Catalunya?
- Finançament La Generalitat tornarà a demanar diners als bancs per primera vegada des de 2012
- 200 milions d’euros anuals Catalunya llança el Pacte Nacional per la Llengua per guanyar 600.000 catalanoparlants
- Successos Càmeres ocultes, roba infantil, abusos sexuals en grup i sadomasoquisme: així actuava la xarxa de pederastes liderada pel ‘Pelicot català’
- ENERGIA CNMC amenaça amb multes de 60 milions i indemnitzacions multimilionàries si troba infraccions greus en l’apagada