POLÍTICA MONETÀRIA

La FED manté els tipus i anuncia que serà pacient davant de futures pujades

El president, Jerome Powell, reconeix que han augmentat els riscos per a l'economia

El president de la Reserva Federal nord-americana, Jerome Powell.

El president de la Reserva Federal nord-americana, Jerome Powell. / AP / CAROLYN KASTER

1
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia

Canvi de retòrica a la Reserva Federal dels Estats Units. La política de "pujades graduals" dels tipus d’interès, instaurada per Jerome Powell des que va assumir les regnes del banc central a començaments del 2018, ha deixat pas a una políticad’actitud pacient davant de futures pujades del preu del diner. Aquesta és la principal conclusió que s’extreu de la reunió de gener de l’institut emissor, que ha mantingut intactes els tipus d’interès, situats en una forquilla que oscil·la entre el 2,25% i el 2,5%. “En vista dels esdeveniments econòmics i financers globals i la inflació tènue, el comitè serà pacient”a l’hora de determinar noves pujades, assegura el comunicat de la FED. 

Notícies relacionades

El canvi de llenguatge arriba després delsquatre increments del 2018, que han servit per normalitzar a poc a poc la política monetària després de les mesures extraordinàries adoptades per reflotar l’economia durant els anys de la recuperació. La FED afirma que el “mercat laboral s’ha continuat reforçant mentre l’activitat econòmica creixia a un ritme sòlid”, però aquesta lectura ha perdut part de la brillantor d’altres ocasions. Com va dir fa uns dies el Fons Monetari Internacional els riscos globals tornen a cotitzar a l’alça, un element que no ha escapat a l’anàlisi de la FED. 

En la seva compareixença davant els mitjans, Powell ha reconegut que en la decisió de mantenir els tipus s’han tingut en compte les fluctuacions recents en els mercats,l’alentiment del creixement global, l’impacte de la guerra comercial o altres esdeveniments com el ‘brexit’ o el recent tancament del Govern als EUA, que segons els càlculs oficials hauria costat a la seva economia 11.000 milions de dòlars. “Utilitzarem la nostra política per compensar els riscos”, ha dit el president de la FED.