Automoció

Carlos Ghosn dimiteix com a president de Renault abans de ser destituït

Segons el ministre de Finances de França, el també expresident de Nissan i Mitsubishi havia de ser destituït aquesta setmana

Ghosn segueix a la presó malgrat haver-se ofert a portar turmellera de localització, a no sortir de Tòquio i a contractar seguretat que el vigilés

zentauroepp45958235 file   in this jan  9  2017  file photo  carlos ghosn  chair181119112047

zentauroepp45958235 file in this jan 9 2017 file photo carlos ghosn chair181119112047 / Paul Sancya

1
Es llegeix en minuts
Agencias

Carlos Ghosn ha dimitit com a president del grup Renault abans de ser destituït aquest dijous pel consell d’administració del grup francès, segons ha anunciat el ministre de Finances de França, Bruno Le Maire, al Fòrum Econòmic Mundial de Davos (Suïssa).

El comitè de nomenaments de Renault recolzarà ara Jean Dominique Senard, de 66 anys i anterior conseller delegat de Michelin, com a nou president de l’empresa, mentre que Thierry Bolloré, que exerceix de forma temporal les responsabilitats de Ghosn, es convertirà en el director general de l’empresa.

Segueix a la presó

La justícia japonesa va tornar aquest dimarts a rebutjar la sol·licitud de llibertat sota fiança de Ghosn, que es va oferir fins i tot a portar una turmellera de localització, no sortir de Tòquio, contractar seguretat privada perquè controlessin els seus moviments i fins i tot vendre accions de l’empresa per abonar una fiança més gran.

Amb aquesta decisió, el directiu de 64 anysés probable que romangui sota custòdia fins al judici. Després d’una investigació interna, duta a terme per NissanGhosn va ser detingut el 19 de novembre passat per haver comunicat presumptament a les autoritats del país que havia rebut diversos remuneracions més baixes de les reals, així com per males pràctiques.

En concret, ha sigut acusat formalment d’un agreujant de violació de confiança per transferir temporalment pèrdues d’inversions personals a Nissan el 2008, així com per subestimar la seva retribució durant tres anys, fins al2018. El directiu està acusat de comunicar uns ingressos més baixos dels que realment va percebre als supervisors japonesos. En concret, està acusat de publicar una compensació econòmica per la seva responsabilitat al capdavant de Nissan de menys de la meitat dels88 milions de dòlars (77 milions d’euros) que va rebre durant cinc anys des del 2010.

Notícies relacionades

A més, la Fiscalia japonesa també acusaGhosnNissan  i l’exdirector representant del fabricant Greg Kelly de no haver declarat part de les compensacions rebudes pel màxim responsable de l’empresa entre el març del 2015 i el març del 2018.

Nissan Mitsubishi també han presentat els resultats d’una investigació interna en què han conclòs que el directiu va cobrar de forma irregular 7,82 milions d’euros d’una associació estratègica creada per explorar les possibles sinergies entre les dues firmes.