ELS COMPTES DEL MINISTERI DE TREBALL

Treball xifra en 13 euros la 'paga' mitjana a cada pensionista abans del 20 de febrer

La compensació per la desviació de la inflació no afectarà qui va començar a cobrar la prestació el 2018

La taxa de cobertura de la protecció per atur passarà del 60% al 70% del total dels aturats

zentauroepp46583290 madrid 17 01 2019  economia la ministra de trabajo  migracio190117130602

zentauroepp46583290 madrid 17 01 2019 economia la ministra de trabajo migracio190117130602

4
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

El secretari d’Estat de la Seguretat Social, Octavio Granado, va xifrar aquest dijous en uns 13 euros la quantia mitjana que cada pensionista rebrà per compensar la desviació d’una dècima de la inflació (fins a l’1,7%) respecte de la pujada incial de les prestacions públiques en el 2018 (1,6%). La ministra de Treball, Magdalena Valerio, va avançar que el seu Departament pretén abonar aquesta 'paga' a cada pensionista abans del 20 de febrer. El cost total d’aquesta compensació es xifra en 127 milions, segons van precisar els responsables del Ministeri en la roda de premsa de presentació dels comptes d’aquest Departament per a l’any que ve.

Aquesta compensació en una sola paga és addicional a la pujada de les prestacions que va entrar en vigor l’1 de gener i que incorpora un augment de l’1,6% amb caràcter general (el 3% per a les pensions mínimes i no contributives). Els pensionistes que van començar a cobrar la seva prestació al llarg del 2018 no tindran dret a la 'paga' de compensació per la desviació de la inflació l’any passat, segons va aclarir Granado.

La ministra Valerio va destacar com a principal objectiu del projecte de Pressupostos de l’Estat per al 2019 "la recuperació de l’estat de benestar i la protecció de les persones vulnerables", raó per la qual es preveu un augment del pes de la despesa social fins al 57,3% del total aquest any. "Aquest Ministeri més que gastar el que fa és invertir en persones i això sempre és invertir en pau i en estabilitat social", va dir la titular de Treball.

La ministra va expressar la seva confiança en una evolució "favorable" del salari mitjà dels treballadors el 2019 i va avançar que la taxa d’atur podria situar-se per sota del 14% de la població activa a final de l’any, un nivell inferior a la mitjana del 14,4% que figura en el quadre macroeconòmic del Ministeri d’Economia.

Protecció a l’atur

La millora de les prestacions d’atur i, sobretot, la decisió de rebaixar de 55 a 52 anys l’edat per a la percepció del subsidi a aturats de llarga durada fins a la jubilació, permetrà elevar la taxa de cobertura de les prestacions d’atur des del 60% actual fins a entre el 65% i el 70% del total de persones sense ocupació, segons va afirmar la secretària d’Estat d’Ocupació, Yolanda Valdeolivas.

El percentatge de persones aturades amb algun tipus de prestació, encara no arribarà al nivell màxim del 80% al qual es va arribar el 2007, abans de l’esclat de la crisi. No obstant, s’haurà produït una recuperació important dels nivells de cobertura des del mínim del 55,1% al qual es va arribar el 2016 com a resultat de les successives retallades de les prestacions.

Segons les previsions del Govern, rebaixar de 55 a 52 anys l’edat d’aquest subsidi permetrà estendre l’actual subsidi a 114.000 persones més, que se sumaran a l’actual col·lectiu d’unes 270.000 persones més grans de 55 anys que ja cobren aquesta prestació no contributiva. Tot això, si prospera l’aprovació del projecte de llei de Pressupostos al Congrés dels Diputats, on el Govern encara no disposa de la majoria parlamentària suficient.

Valdeolivas ha afegit que l’objectiu del Govern d’abordar una reforma integral del sistema de prestacions no contributives per atur permetrà avenços addicionals en la cobertura de la prestació d’atur el 2019.

Aturats més grans de 52 anys

De moment, l’extensió als més grans de 52 anys del subsidi a aturats de llarga durada, pactada amb Units Podem, suposa el canvi més gran incorporat als Pressupostos en matèria de protecció a l’atur.

La ministra Valerio va aclarir que aquesta prestació, de 430 euros mensuals, serà completa fins i tot per als treballadors que provinguin d’un contracte a temps parcial. Tampoc s’exigirà el requisit d’una cotització prèvia de tres mesos ni s’obligarà els seus perceptors a jubilar-se de forma anticipada, abans de l’edat ordinària de jubilació. Durant la percepció d’aquesta prestació, l’Estat cotitzarà per compte dels aturats pel 125% de la base mínima, a fi d’ajudar-los a conservar el valor de les seves carrera de cotització prèvia a l’atur.

Mesures com aquestes contribueixen que la despesa total en prestacions per a aturats pugi el 4% en el projecte de Pressupostos, fins a un total de 18.102 milions, malgrat la prevista reducció del nombre d’aturats.

A l’espera del Pacte de Toledo

La ministra de Treball va comentar que el seu Departament espera que culminin els treballs de la comissió parlamentària del Pacte de Toledo i de les taules de diàleg social abans de plantejar mesures per garantir la sostenibilitat del sistema.

Notícies relacionades

Valerio va advocar per escometre un pla de reforma a curt termini, "a tres, quatre o cinc anys" i un altre a més llarg termini per reorientar definitivament els comptes de la Seguretat Social el dèficit de la qual se situarà el 2019 en uns 18.650 milions d’euros, segons la dada anticipada per Granado (l’1,48% del PIB)

La Seguretat Social preveu un augment notable delsingressos per cotitzacions, del 7,5%, impulsat per la creació d’ocupació, la millora dels salaris, l’elevació del 22,3% de la base mínima de cotització i l’alça del 7% de la base màxima, així com pels increments adoptats en el règim d’autònoms.