sector immobiliari

El preu de la vivenda nova dona símptomes de desacceleració

Societat de Taxació estima que creixerà el 4,8% aquest any davant el 5,4% del 2018

MD02. MADRID, 15/01/2010.- Imagen de archivo de varios edificios de viviendas en construcción. La venta de vivienda libre en España sumó en noviembre de 2009 un total de 34.828 operaciones, lo que supone un descenso del 2,6 por ciento respecto al mismo mes del ejercicio anterior y una fuerte moderación frente octubre, cuando el recorte fue del 21,3 por ciento. Esta mejoría obedece a que en noviembre la venta de viviendas aumentó el 5,3 por ciento respecto a octubre. EFE/Archivo/Chema Moya

MD02. MADRID, 15/01/2010.- Imagen de archivo de varios edificios de viviendas en construcción. La venta de vivienda libre en España sumó en noviembre de 2009 un total de 34.828 operaciones, lo que supone un descenso del 2,6 por ciento respecto al mismo mes del ejercicio anterior y una fuerte moderación frente octubre, cuando el recorte fue del 21,3 por ciento. Esta mejoría obedece a que en noviembre la venta de viviendas aumentó el 5,3 por ciento respecto a octubre. EFE/Archivo/Chema Moya / Chema Moya (EFE)

2
Es llegeix en minuts
P. A.

La recuperació immobiliària està entrant en la seva fase de maduració, i així continuarà en els pròxims anys però amb creixements "una mica menors". Així ho estima Societat de Taxació, que calcula que el preu mitjà de la vivenda nova a les capitals de província va créixer el 5,4% l’any passat (2,8% entre juny i desembre) i frenarà el seu augment fins al 4,8% al present exercici. Segons les seves estimacions, els cicles al sector solen durar uns vuit anys, per tant l’actual estaria entrant ara en la seva segona part.

Juan Fernández-Aceytuno, conseller delegat de la companyia, ha remarcat aquest dimarts, a més, que la recuperació ha sigut molt desigual i les estadístiques de preus estan molt esbiaixades per l’evolució de Madrid i Barcelona. Així, a la capital catalana s’han recuperat un 33,5% des del mínim aconseguit el 2014 i en l’espanyola han pujat un 27,8% des d’aleshores, mentre que en el conjunt del país només ho han fet en un 17,8%.

"Sense les dues grans ciutats, la resta ha crescut a nivells anuals pròxims al PIB en els últims anys. No sembla que el mercat estigui sortint de la crisi tret d’en aquests dos focus", ha afirmat. De fet, el preu mitjà a les ciutats que no són capitals de província va créixer l’any passat el 3,3%. "Només Madrid i Barcelona estan a la 'Champions', la resta juguen en una lliga diferent", ha afegit.

Lloguer a l’alça

L’executiu ha apuntat que el fort repunt delspreus del lloguer a les dues grans ciutats espanyoles es deu a l’arribada d’estudiants i treballadors, al turisme, als estrangers que compren com a valor refugi (la vivenda és més barata a les dues capitals que en altres grans ciutats mundials) i a les famílies que canvien de casa per una de millor. Això està deixant fora, ha advertit, el comprador de primera vivenda, que està perdent poder adquisitiu.

Notícies relacionades

La nova llei de contractes hipotecaris, segons el seu parer, empitjorarà la situació, ja que encarirà el preu dels crèdits i deixarà així "fora molta gent". Tampoc s’està promovent, ha mantingut, que es posi més vivenda privada de lloguer, ja que per a això seria necessari "equilibrar la protecció de l’arrendatari amb seguretat jurídica per al llogater". Al contrari, "pot ser contraproduent" l’augment de tres a cinc anys de la durada dels contractes. "Les execucions (dels contractes per impagament) són només el 0,5% del total. S’ha de protegir aquest 0,5%, però no pot marcar la política de vivenda d’aquest país", ha reclamat.

El directiu ha afirmat, així mateix, que la pròxima crisi immobiliària "serà de grans ciutats (mundials), no de països". A més, ha assegurat que el sector immobiliari espanyol afrontarà la pròxima crisi econòmica des d’una "situació molt més assenyada" i que no afectarà el balanç dels bancs com l’esclat de la bombolla perquè la majoria dels actius estan en mans de grans inversors i no de les entitats financeres.