audiència nacional

Rato defensa que es va limitar a fer el que li va manar el Banc d'Espanya

L'expresident de Bankia afirma que el supervisor el va obligar a fusionar Caja Madrid

jcarbo45611795 rato181025131630

jcarbo45611795 rato181025131630 / VICTOR LERENA

2
Es llegeix en minuts
P. Allendesalazar

L’expresident de Bankia Rodrigo Rato ha descarregat aquest dimarts la seva responsabilitat al Banc d’Espanya durant el seu interrogatori en el judici per la sortida a borsa de l’entitat que se celebra a l’Audiència Nacional. "Ens deia el que havíem de fer. El Banc d’Espanya ens deia: fes això, fes allò altre. I si hi havia alguna cosa amb la qual no hi estàvem d’acord, ens deia que no", ha al·legat durant el seu tens cara a cara amb la fiscal Carmen Launa.

El que va ser en altres temps poderós vicepresident econòmic del Govern i director gerent del Fons Monetari Internacional ja és a la presó condemnat a 4 anys i mig per les targetes 'black' i afronta altres causes per les seves finances personals. En el judici ara en marxa, la fiscalia demana cinc anys de presó per a Rato per un delicte de frau als inversors, però la Confederació Intersindical del Crèdit –a la qual es va sumar l’advocat Andrés Herzog després de la desfeta de UPyD– l’eleva a 12 anys perquè també li imputa un delicte de falsedat en els comptes anuals del banc del 2010 i el 2011.

Rato ha assegurat que l’organisme supervisor el va empènyer a fusionar Caja Madrid amb altres caixes per complir els requisits de capital fixats per la prova de resistència al sector financer comunitari de l’Autoritat Bancària Europea (EBA) del 2010: "No recordo que el Banc d’Espanya ens donés gaires opcions". L’entitat de la capital va acordar la seva unió amb cinc petites caixes, però el regulador ho va considerar insuficient. L’acusat ha sostingut que el governador, Miguel Ángel Fernández Ordóñez, li va trucar al despatx, on l’acompanyaven el subgovernador, Javier Ariztegui, i el president de Bancaja, José Luis Olivas, i el va instar a sumar a aquesta última entitat la integració.

Tripes conegudes

Notícies relacionades

L’expresident de l’entitat, cessat pel Govern el maig del 2012, ha afirmat que en els dos anys i tres mesos que va ocupar el càrrec, el Banc d’Espanya "mai" el va informar que estigués incomplint cap dels seus requeriments. "Les nostres tripes les coneixia el Banc d’Espanya perquè hi tenia 15 persones dins. A Bancaja igual, i a les altres cinc caixes, igual", ha mantingut. En aquest sentit, ha insistit una vegada i una altra que l’organisme el va informar el 2010 que, gràcies als primers 4.500 milions d’euros d’ajuts públics que va rebre, el banc tenia prou provisions per absorbir pèrdues en els pròxims quatre anys. 

Es tracta d’una qüestió clau, ja que el banc va sortir a borsa a l’estiu del 2011 i va ser intervingut uns mesos després, el maig del 2012. Segons els inspectors del Banc d’Espanya que han actuat com a pèrits del jutge d’instrucció, l’entitat no tenia prou provisions ja quan va debutar al parquet. Rato ha defensat també que les caixes decidissin per "prudència" fer provisions contra el capital en lloc de contraresultats, prèvia autorització del supervisor, una altra mesura qüestionada pels pèrits: "Vèiem un entorn de deteriorament de l’economia espanyola, que al final va resultar pitjor del que esperàvem. Va ser l’única decisió en què vam anar més lluny que el Banc d’Espanya i el FROB".