sector financer

El BCE intervé el banc italià Carige després d'un intent fallit d'aixecar capital

El regulador europeu anomena tres administradors temporals per substituir els òrgans de gestió

El sector financer italià, però també l'espanyol, es veu arrossegat a la borsa per les dificultats de l'entitat

zentauroepp46407087 carige190102130102

zentauroepp46407087 carige190102130102 / Stefano Rellandini

2
Es llegeix en minuts

El Banc Central Europeu (BCE) ha nomenat tres administradors temporals aquest dimecres per fer-se càrrec del banc italià Carige en un esforç per salvar el prestador en conflictes després que no va aconseguir reunir nou capital. El desè banc més gran d’Itàlia no va aconseguir el mes passat obtenir el suport dels accionistes per a una emissió d’accions de 400 milions d’euros, part d’un pla de rescat finançat per prestadors italians per protegir la indústria del risc d’una altra fallida bancari.

Les principals entitats espanyoles cauen amb força aquest dimecres arrossegades per la situació de la banca italiana. El regulador borsari d’Itàlia (Consob) ha suspès la cotització de la Banca Carige, a l’espera que hi hagués canvis en la seva direcció atesa la seva delicada situació financera.

El BCE ha intervingut després de mesos de creixent preocupació per la fortalesa financera de Carige, amb seu a Gènova, l’últim gran banc italià considerat un problema després que el sector es va veure afectat per la crisi financera i la feble economia d’Itàlia. El banc central va actuar després que la majoria de la junta directiva de Carige, inclòs el president, Pietro Modiano, i el director general, Fabio Innocenzi, van renunciar per no haver obtingut l’aprovació a la crida ad’efectiu.

Expert legal

Notícies relacionades

El BCE va nomenar Innocenzi i Modiano com a administradors temporals, juntament amb Raffaele Lener, un expert legal extern que ha treballat tant al regulador del mercat italià Consob com al Banc d’Itàlia. Els administradors tenien "la tasca de salvaguardar l’estabilitat [de Carige]", va dir el BCE en un comunicat. El seu nomenament portaria a l’eliminació dels òrgans de gestió i control de Carige, va agregar el BCE.

 Carige ha assenyalat que els administradors continuarien treballant en les mesures per enfortir el capital del banc, eliminar els préstecs improductius i buscar un possible soci per a la fusió. Una de les seves primeres tasques serà mantenir converses amb el fons de garantia dels dipositants d’Itàlia (FITD), que va comprar un bo convertible de Carige per 320 milions d’euros l’any passat en un intent per ajudar el banc a complir el termini de final d’any per augmentar el capital. El bo havia de reemborsar-se a començaments d’aquest any després d’una exitosa emissió d’accions o altrament es convertiria en capital, cosa que convertiria els bancs italians en els principals accionistes de Carige. El principal inversor del banc, la família d’empresaris de l’acer de Malacalza, va bloquejar l’aprovació de l’última crida en efectiu en una reunió d’accionistes el 22 de desembre, i va sumir el banc en una nova crisi.

Temes:

Bancs Itàlia