PRESTACIONS PÚBLIQUES

La UGT reclama al Govern la derogació de la reforma de pensions del PP

El sindicat considera que s'ha d'anar més enllà d'una revaloració de la jubilació d'acord amb l'IPC

fcasals33174857 madrid 14 03 2016 politica reunion esta yarde entr160314201815

fcasals33174857 madrid 14 03 2016 politica reunion esta yarde entr160314201815 / David Castro

2
Es llegeix en minuts
Salvador Sabrià

La pujada de les pensions acordada pel Govern  divendres passat ha satisfet en part els sindicats, però la continuen considerant una mesura insuficient perquè no s’han posat en marxa mecanismes per derogar completament la reforma del sistema de prestacions pública aprovada per l’Executiu de Mariano Rajoy el 2013.

En aquest sentit, el sindicat UGT ha insistit que fa falta "anar més enllà d’una revaloració de les pensions d’acord amb l’índex de preus de consum (IPC) i exigeix la derogació de la reforma de les pensions del Govern del Partit Popular". Per la central, aquesta reforma "condemna els pensionistes presents i futurs a un empobriment continu i permanent, mitjançant el factor de sostenibilitat". El sindicat recalca que la derogació és una demanda sindical i social, que l’han defensat en el marc del diàleg social, però també en les multitudinàries manifestacions que s’han realitzat en múltiples ciutats espanyoles "des que el setembre del 2017 la UGT i CCOO van iniciar les marxes per les pensions dignes".

El secretari general de la UGT, Pepe Álvarez, va manifestar divendres passat que la revaloració de les pensions de cara al futur hauria d’estar vinculada a l’IPC "de manera automàtica i de forma indefinida en el temps" i fixar-ho així en la llei general de la Seguretat Social.

Notícies relacionades

En el decret aprovat divendres pel Govern, amb una pujada de les pensions per sobre de la inflació prevista el 2019, de l’1,6 % general i del 3 % per a les mínimes i no contributives, no s’incloïa la derogació del mecanisme de revaloració anual imposat pel PP en la seva reforma del 2013. L’esborrany del decret llei sí que suprimia aquesta fórmula, però en el text final només es disposa que no s’apliqui la normativa vigent per la qual entre el 2014 i el 2017 la pujada de les pensions va ser del 0,25 %.

En la seva referència, el Govern va destacar que gràcies al reial decret no s’aplicarà "el que disposa l’article 58 de la llei general de la Seguretat Social i 27 de la llei de classes passives de l’Estat, normativa per la qual entre l’any 2014 i el juliol del 2018 la pujada de les pensions va ser del 0,25%". Però en lloc de derogar aquests articles, com exigeixen els sindicats, en la norma es recull "la voluntat del Govern que en els primers sis mesos de l’any que ve, en el marc del diàleg social i d’acord amb les recomanacions de la Comissió del Pacte de Toledo", es dissenyi un mecanisme de revaloració de les pensions que garanteixi el manteniment del seu poder adquisitiu preservant la sostenibilitat social i financera del sistema de la Seguretat Social.

Temes:

Pensions UGT