EL 2019

La llum puja i el gas baixa al gener

La tendència alcista de l'electricitat es mantindrà per l'elevat cost dels drets d'emissió de CO2

El gas patirà una baixada del 4% a causa de la caiguda del preu del petroli en els últims mesos

Comptadors d’electricitat.

Comptadors d’electricitat. / ACN

3
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

L’arribada del nou any continuarà donant el mateix maldecap a les llars espanyoles: la factura de la llum mantindrà el camí alcista, així ho confirma el mercat de futurs –pronostica 62 euros el megawatt hora– i també els experts que miren cap als drets d’emissió de CO2. Com a contrapartida, el gas natural tindrà una baixada del voltant del 4% en el primer trimestre gràcies a la caiguda del petroli.

Que la llum es mantingui alta és el preu que cal pagar per utilitzar fonts ‘contaminants’, és a dir, es deu a l’alça del preu dels drets d’emissió de CO2 que porta un ascens estratosfèric dels preus l’últim any –se situen al voltant dels 20 euros, no obstant entre els anys 2013 i 2017 estaven entre els 4 i els 8 euros– i que va ser el culpable principal de l’increment de la factura a l’estiu. “L’objectiu de l’Acord de París es el que marca, fer fora les fòssils, i aquesta és la manera de fer-ho”, argumenta el consultor energètic, Francisco Valverde.

Els drets d’emissió de CO2 afecten directament el preu del carbó i del gas –i, per tant, de l’aigua–, que són les principals fonts d’energia a Espanya. La solució, segons Valverde, seria que entressin més renovables en el sistema i, en concret més solar. El problema és que això no es pot fer en un termini tan curt com perquè l’any que ve no pugi la llum, perquè implicaria la instal·lació de més solar perquè en les èpoques d’estiu entri solar en comptes de fòssils. “Les traves són tantes que totes les que es van adjudicar en les subhastes encara no s’han instal·lat. Quan aprovin el Reial Decret d’Accés i Connexió veurem vida al sector renovable”, diu Valverde que assegura que aquesta norma permetrà millorar els terminis perquè des que surt una subhasta no passin tres anys sense que s’instal·li un megawatt.

No obstant, el Govern va assegurar després de les pujades de l’estiu i les seves “mesures urgents” per disminuir la factura que buscaria una solució estructural al preu de la llum. I Valverde assenyala directament a l’IVA. “El país d’Europa amb l’energia més cara és el Regne Unit i té una de les factures més barates perquè tenen un IVA del 5%”, diu, i recorda que la llum és un bé bàsic del qual l’Estat n’és el més gran beneficiat. “Potser aquesta recaptació hauria d’anar en els Pressupostos perquè no pagui el mateix el que té 1.000 milions en el compte que el que no arriba a fi de mes”.

Tancament de 2018: 784 euros

De moment, el 2018 aconsegueix acabar com l’any que va poder aconseguir la factura de la llum més cara de la història però que no ho va fer –la factura es quedarà en 784 euros per a un consumidor tipus de 4,4 quilowatts de potència contractada i un consum de 3.500 quilowatts a l’any– gràcies ala ralentització dels preus els mesos d’octubre i novembre que va coincidir en el temps amb la introducció d’aquestes "mesures urgents” en forma de suspensió de l’impost de generació i de l’exempció del cèntim verd i que van contenir l’alça que es va iniciar a l’abril.

Notícies relacionades

Així, el preu de la llum al mercat a l’engròs de l’electricitat tancarà desembre amb un preu de 62,1 euros, lleugerament superior als61,9 del mes de novembre, i es revertirà en la factura per valor de 67,8 euros per a aquest consumidor tipus.

El gas baixa un 4%

D’altra banda, el gas natural iniciarà el nou curs amb una baixada a l’entorn del 4% respecte a l’últim trimestre del 2018 a causa de la caiguda del petroli els últims mesos, així, en aquelles llars acollides a la tarifa TUR1 (només per a aigua calenta amb un consum menor o igual a 5.000 kilowatts hora) baixarà un 3,7%, mentre que els que també l’utilitzin per a la calefacció (entre 5000 i 50.000 kilowatts hora) notaran un 4,7% la baixada.