Anar al contingut

OLIGOPOLI ELÈCTRIC

Les comercialitzadores, en minoria davant les grans elèctriques

El pes de les firmes petites al mercat s'ha reduït des del 2015

Eduardo López Alonso

Les comercialitzadores, en minoria davant les grans elèctriques

Els cinc grans grups energètics (Endesa, Iberdrola, Naturgy, EDP Espanya i Viesgo) segueixen concentrant la major part dels mercats liberalitzats d’electricitat i gas, malgrat que han sorgit en els últims anys noves comercialitzadores, segons dades de l’informe ‘Comercialitzadors d’Electricitat i Gas’ de l’Observatori Sectorial DBK d’Informa.

Les comercialitzadores no dependents de les cinc grans companyies elèctriques van reunir el 2017 el 25,6% de l’energia subministrada al mercat liberalitzat d’electricitat, prop de dos punts percentuals menys que el percentatge registrat el 2015.

Al mercat de gas, la penetració de les comercialitzadores no vinculades a grups de generació es va situar en el 31,9% l’any passat, i, en aquest cas, es va advertir un increment molt rellevant de la seva quota de negoci, en comparació amb el 19,3% el 2015, segons l’informe.

Preus lliures en un 90%

El 90% de l’electricitat total subministrada va correspondre el 2017 a contractes a preu lliure, davant el 88,6% comptabilitzat el 2015. Al mercat de gas, per la seva part, aquest percentatge va arribar al 97,9%. El 2017, el volum de negoci generat per les empreses comercialitzadores d’electricitat es va xifrar en 32.170 milions d’euros, un 2,4% més que el 2016, exercici en què havia descendit un 6,5% com a conseqüència de la caiguda de preus.

D’altra banda, impulsats pel repunt dels preus, els ingressos de les companyies de gas van ascendir a 11.410 milions d’euros el 2017, cosa que va suposar un augment del 13,1% respecte a l’any anterior, va assenyalar l’informe.

Temes: Electricitat