27 set 2020

Anar al contingut

Consum

L'OCU alerta que aquest és el Nadal més car des del 2015

El marisc i el peix són els productes que més s'encareixen en vigílies dels grans àpats nadalencs

El Periódico

L'OCU alerta que aquest és el Nadal més car des del 2015

JORDI COTRINA

Les taules dels dinars i els sopars nadalencs es caracteritzen per fer provisió d’ostentació i caprici; cuiners i cuineres es conjuren per exhibir les millors receptes, amb les millors matèries primeres. Els venedors ho saben i això provoca que els preus acabin pujant durant aquestes dates. No obstant, aquest 2018 és especialment car, segons assenyala l’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU); el més car des del 2015. 

L’entitat ha publicat aquest divendres, a pocs dies del primer 'round’ gastronòmic en el sopar de la nit de Nadal, el seu tercer i últim control de l’"observatori de preus nadalencs". Aquest recull que les pujades més grans es registren en el marisc i el peix, sent els percebes (+86,6%), les ostres (30%), la pinya (21,8%) i el lluç (18,9%) els productes que més s’han encarit. Per l’altre costat, la baixada més gran l’ha protagonitzat el llobarro, del 10,1%. En la setmana prèvia a la marató nit de Nadal, Nadal i, per als catalans, Sant Esteve, 12 dels productes analitzats a la cistella de l’OCU pugen de preu, un es manté i dos baixen.  

L’OCU ressalta que, si en comparació amb els preus del 2015, 13 dels productes que conformen l’estudi han incrementat de forma "notable" els seus preus. Només el gall dindi i el rodó de vedella són més barats que fa tres anys.

Pel que respecta a on surt més car comprar en vigílies del nadal, l’OCU assenyala que l’Ahorramás, el Carrefour i el Mercadona són les cadenes que més han pujat el seu nivell de preus aquests dies. Al contrari, l’Esclat, el Simply Market i els mercats municipals són els centres que més han abaratit els seus productes en els dies previs al Nadal.