acte commemoratiu

Quatre exministres d'Economia reclamen més integració fiscal a la UE

Guindos, Salgado, Solbes i Solchaga demanen culminar la unió bancària i el Fons de Garantia de Dipòsits europeu

abertran46301083 graf8960  madrid  18 12 2018   la ministra de econom a  nadi181218131311

abertran46301083 graf8960 madrid 18 12 2018 la ministra de econom a nadi181218131311 / PAOLO AGUILAR

2
Es llegeix en minuts

Els exministres d’Economia espanyols Luis de Guindos, Elena Salgado, Pedro Solbes Carlos Solchaga han coincidit aquest dimarts a remarcar la necessitat que es culmini la unió bancària, incloent el Fons de Garantia de Dipòsits, i d’avançar cap a una primera "facilitat" fiscal, una cosa per a la qual han mostrat la seva "esperança" que es pugui aconseguir malgrat les dificultats en el moment actual.

Així s’han expressat els exministres d’Economia espanyols durant la seva intervenció en un acte commemoratiu pel40è aniversari de la Constitució, organitzat pel Ministeri d’Economia i Empresa, que ha inaugurat l’actual ministra del ram, Nadia Calviño, que ha destacat la contribució de la Constitució per a la integració d’Espanya a la UE. "L’Espanya d’avui no pot entendre’s sense Europa, de la mateixa manera que la UE no pot entendre’s sense Espanya", ha conclòs Calviño, que ha dit que hi continua havent problemes econòmics i socials "importants" a Espanya que "en gran manera" s’han d’afrontar des de l’àmbit europeu per resoldre’ls.

A més, ha assenyalat també la necessitat d’avançar cap a una Europa "més social" i en la mobilització per la unió econòmica i monetària. En aquest últim punt han incidit posteriorment també quatre dels seus predecessors al capdavant del Ministeri d’Economia: Luis de Guindos, Elena Salgado, Pedro Solbes i Carlos Solchaga.

De Guindos, actual vicepresident del BCE, ha incidit en la necessitat de culminar la unió bancària i el Fons de Garantia de Dipòsits, mentre considera que hi ha "molt per fer" en l’àmbit del mercat de capitals i continuar amb el sanejament del sistema bancari europeu.

En aquest sentit, ha mostrat la seva "sorpresa" que no s’hagi produït cap procés de consolidació bancària transnacional en un context de treballs per un sistema bancari únic amb un únic supervisor i una única Junta de Resolució. "El més lògic seria un procés d’integració bancària a Europa que no s’ha produït", ha conclòs.

L’esperança d’una unió fiscal

Per la seva part, Carlos Solchaga ha mostrat també la seva "esperança" que "algun dia" es disposi d’una unió fiscal, la qual cosa segons el seu parer constitueix "la prova de cessió de sobirania més gran" i l’"últim salt a la UE", després d’haver valorat els avenços per al fons de garantia i la regulació en matèria de mitjancers financers.

Elena Salgado veu "complicat" que es pugui avançar en la integració política en aquest moment, davant de l’aparició i auge de liberalismes, extremismes i nacionalismes, però sí que creu que es pot avançar en la unió fiscal, ja que "entre el 20% del pressupost federal als Estats Units i menys de l’1% que suposa el pressupost europeu hi ha un gran sostre per recórrer".

Notícies relacionades

Part d’aquest camí creu que es podria recórrer amb la iniciativa espanyola que planteja la possibilitat que hi hagi un fons per pagar les prestacions d’atur que es generin com a conseqüència d’un xoc asimètric. En aquest sentit, ha recordat que el pagament de les prestacions d’atur a Espanya suposava 3,5 punts del PIB el 2011, un import sense el qual ha assegurat que el Govern de José Luis Rodríguez Zapatero "hauria tingut marge fiscal per fer altres coses".

Pedro Solbes ha defensat que, davant les habituals crítiques a Brussel·les, la Comissió Europea "no diu absolutament res que no diguin els estats membres asseguts als òrgans corresponents", el que passa és que és "molt complicat" pronunciar-se sobre la mineria del carbó o Uber i és "més fàcil" culpar Brussel·les.

Temes:

Unió Europea