escàndol en l'automòbil

La Fiscalia del Japó acusa formalment Ghosn de delicte fiscal

També acusa Nissan de publicar informes financers falsos en relació amb els ingressos del seu expresident

tfuentes36208066 att editores  corrige identificaci n   ak1 lisboa  portugal 161109111349

tfuentes36208066 att editores corrige identificaci n ak1 lisboa portugal 161109111349 / ANDRE KOSTERS

1
Es llegeix en minuts

L’expresident de la companyia automobilística Nissan Carlos Ghosn ha sigut acusat formalment al Japó d’haver declarat uns ingressos inferiors als que va percebre en realitat com a màxim responsable de l’empresa, mentre que s’ha decidit prolongar la seva detenció davant de la sospita de possibles delictes fiscals addicionals.

La fiscalia també ha acusat Nissan per publicar informes financers falsos, en relació amb els ingressos del seu màxim directiu, que va ser detingut el 19 de novembre passat després que la companyia dugués a terme una investigació interna, en què va detectar aquest possible frau fiscal de Ghosn i del director representant Greg Kelly, així com altres males conductes.

Ghosn va ser detingut per una presumpta conspiració per publicar una compensació econòmica per la seva feina inferior a la real, que es va situar en la meitat dels 88 milions de dòlars (77 milions d’euros al canvi actual) que va rebre durant un període de cinc anys des del 2010.

Arrestat sense acusació

El president de l’aliança Renault-Nissan-Mitsubishi va ser detingut el 19 de novembre i des d’aleshores ha estat sota arrest a Tòquio, tot i que fins ara no havia sigut acusat formalment. Aquest dilluns també s’han presentatcàrrecs addicionals de presumptes delictes vinculats a la seva remuneració en tres anys més, fins al març del 2018.

Després de conèixer l’acusació contra la companyia i contra Carlos Ghosn i Greg Kelly, Nissan ha indicat que tant Ghosn com Kelly han sigut acusats formalment de violar la llei d’instruments financers i d’intercanvi del Japóper haver fet revelacions falses als seus informes anuals.

Notícies relacionades

"Nissan, com a entitat legal, també ha sigut acusada per la mateixa violació", ha assegurat l’empresa, que ha indicat que es pren "extremadament de debò" aquesta situació. "Fer revelacions falses als informes anuals perjudica en gran manera la integritat de les divulgacions públiques de Nissan als mercats de valors, i la companyia expressa la seva més profunda pena", ha afegit la corporació.

Davant d’aquesta situació, la firma ha assenyalat que continuarà realitzant esforços per reforçar el seu govern corporatiu i el compliment de la legislació. Així, ha indicat que realitzarà publicacions "precises" de la informació corporativa.