MALES PRÀCTIQUES BANCÀRIES

Les demandes de clàusules terra tardaran cinc anys a resoldre's

EL TSCJ informa que els jutjats catalans reben 20.000 demandes per clàusules terra el 2018

1
Es llegeix en minuts
Europa Press

El president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), Jesús María Barrientos, ha advertit que, segons els seus càlculs, es tardaran cinc anys a resoldre les demandes actualment presentades a Catalunya per clàusules bancàries abusives com les clàusules terra.

Al presentar la Memòria judicial del 2018, Barrientos ha explicat que en el que va de 2018 s’han presentat 20.018 demandes (15.219 a Barcelona) quan l’any passat van ser 18.078, unes xifres que han portat al sistema de justícia civil "a una situació de col·lapse que té un pronòstic molt negre".

Ha puntualitzat que els càlculs de quants assumptes entrarien als jutjats van ser "bastant optimistes" al posar-se en marxa els jutjats especialitzats provincials en clàusules terra, ja que s’estimaven 9.000 demandes i ja s’està arribant a la frontera de les 40.000.

Barrientos ha precisat que només el Jutjat de Primera Instància 50 de Barcelona acumula gairebé 30.000 demandes en dos anys, quan normalment pot suportar 900 procediments anuals, cosa que demostra "la dimensió de la catàstrofe".

Ha lamentat que aquests jutjats provincials tenen un "reforç raquític" que només els permet emetre de mitjana unes 5.000 sentències a l’any, i ha vaticinat que posteriorment el col·lapse es traslladarà a les segones instàncies: les audiències provincials.

Notícies relacionades

Per això, el president del TSJC ha considerat que aquesta problemàtica ha de tenir una resposta legislativa, ja que els bancs han fiat la resolució d’aquests conflictes al litigi judicial, malgrat que saben que en un 99% perden els casos.

Per això, els ha demanat tenir "posicions més comprensives cap al sistema de justícia", evitant la judicialització delsprocediments per aconseguir dilatar el pagament del deute que, segons ells, tenen amb els seus clients.