grups parlamentaris

El Congrés és incapaç d'assenyalar els culpables de la crisi

Cs vota en contra del dictamen de la comissió d'investigació i Podem s'absté

Els partits assenyalen el Banc d'Espanya i reclamen una reforma profunda de la supervisió

zentauroepp36050375 congreso diputados181016192028

zentauroepp36050375 congreso diputados181016192028 / JAVIER LIZON

2
Es llegeix en minuts
P. Allendesalazar

La comissió d’investigació del Congrés ha sigut incapaç de pactar aquest dijous un relat conjunt sobre les causes i els culpables de la crisi financera que va assolar Espanya durant l’última dècada. Dimarts passat semblava que l’informe de mínims elaborat pels lletrats de la cambra havien de ser aprovat per unanimitat, però finalment Ciutadans hi ha votat en contra i Units Podem s’ha abstingut. En el que sí que hi ha hagut més consens és en algunes recomanacions per evitar futures crisis i millorar la protecció dels clients financers, fent especial èmfasi en la necessitat de llançar una reforma profunda dels organismes supervisors.

El partit taronja va anunciar dimecres la seva oposició amb l’argument que el PP i el PSOE s’han negat a reconèixer que la politització de les caixes d’estalvi va ser un fet diferencial que va fer que la crisi espanyola fos més dura que la d’altres països. "S’han posat d’acord per passar un informe que és una vergonya i llençar a les escombraries els diners dels espanyols, tot per amagar la seva responsabilitat amb ajuda d’Units Podem i Izquierda Unida", ha insistit aquest dijous el seu portaveu, Toni Roldán.

Xoc amb la presidenta

No obstant, Ana Oramas, presidenta de la comissió i diputada de Coalició Canària, ha assegurat que els partits discrepants no van posar cap objecció a l’informe dimarts passat. "Lamento que gent que no hi va ser durant l’any i mig de treballs, que no van sentir els més de 80 compareixents, que no van llegir l’informe, decidissin ahir no aprovar-lo", ha deixat anar culpant les direccions d’Units Podem i, sobretot, de Cs. També el PP i el PSOE han criticat el seu suposat canvi de criteri. "El que argumenten no ho ha sostingut cap dels més de 80 compareixents, excepte un. Posa de manifest les posicions dogmàtiques i immadures pròpies dels partits nous", ha criticat el popular Carlos Floriano.

"Entenc que a la presidenta li faci vergonya firmar l’informe. Ho hem dit des del primer dia: han intentat amagar la responsabilitat política", els ha contestat Roldán. Podem, per la seva part, no està d’acord que el model de les caixes fos la causa de la crisi, ja que algunes d’aquestes entitats han sobreviscut i també han caigut bancs, però finalment s’ha abstingut perquè segons el seu parer el document no fa prou èmfasi en aspectes clau com ara els desnonaments o les preferents.

Responsables

Notícies relacionades

L’informe afirma que "bona part de les entitats de crèdit, tant caixes d’estalvi com bancs, van dur a terme males pràctiques", i per això "l’assumpció d’aquestes males pràctiques es relaciona més amb la governança de cada entitat particular que amb la seva forma jurídica i titularitat". Els gestors apareixen assenyalats així com els grans culpables, però també es retreu l’actuació dels diferents Governs.

Així, es critica les reformes de les caixes aprovades per l’Executiu socialista de Felipe González en els vuitanta i la llei del terra del popular José María Aznar dels noranta. També es destaca que l’Executiu de José Luis Rodríguez Zapatero va actuar amb "excessiva demora", "laxitud" i una "certa línia erràtica". Ho ha admès fins i tot el PSOE, si bé el seu portaveu, Gonzalo Palacín, ha matisat que és "fàcil dir-ho 10 anys després" i que "no hi ha un únic culpable; va fallar pràcticament tot".

Temes:

Crisi Congrés