Vaga

El malestar dels servidors públics esclata davant el Parlament

Metges i Bombers conflueixen a la Cambra per protestar per la falta de recursos, professionals i la precarietats

Catalunya viurà aquest dijous la primera vaga de treballadors de la Generalitat, que reclamen els drets perduts

zentauroepp46056122 barcelona 28 11 2018  sociedad   metges de catalunya convoca181128111920

zentauroepp46056122 barcelona 28 11 2018 sociedad metges de catalunya convoca181128111920 / FERRAN NADEU

3
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto / Beatriz Pérez

La tercera jornada de vaga de l'atenció primària i de la sanitat concertada, amb un seguiment del 74% i del 65% respectivament, ha viscut aquest dimecres el punt àlgid de la tensió acumulada. La seva reivindicació, que ha tingut lloc a les portes del Parlament, ha confluït amb la de Bombers de la Generalitat, que protestaven també per la precarietat. Tots dos col·lectius han intentat entrar a la Cambra saltant-se els cordons de seguretat i fileres de Mossos d'Esquadra i antiavalots, que prèviament havien retrocedit posicions, ho han impedit.

Alguns mossos han deixat anar alguna patacada contra els Bombers i entre tots dos cossos hi ha hagut empentes. "A tu, a tu, a tu també t'afecta" i "Els Bombers seran sempre nostres" els han cridat els metges als policies. Com a conseqüència de tot, un bomber ha sigut detingut a l'interior del Parlament després d'inentar saltar el cordó policial que custodia el recinte. Posteriorment se l’ha deixat en llibertat, en espera que sigui citat per un jutge. 

El president de Metges de Catalunya (MC), Jordi Cruz, ha reclamat als partits i Govern que a l’elaborar els Comptes de la Generalitat per al 2019 "tinguin en compte la salut i que sigui el pressupost més alt que mai hi ha hagut al país". El sindicat, a més, ha aconseguit reunir-se amb els representants dels grups parlamentaris, dels quals ha obtingut un "compromís informal" de promoure una mesa de negociació amb la sanitat concertada, segons Xavier Lleonart, president del sector d'hospitals concertats de MC.

Al tancament d'aquesta edició, les negociacions amb l'Institut Català de la Salut (ICS) seguien endavant i, segons les dues parts, avancen i progressen. Però la vaga de metges no ha sigut desconvocada  encara i aquest dijous MC farà una protesta en el Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC). El principal escull de la negociació continua sent la fixació del límit de visites per metge, una cosa a què l'ICS es nega. 'Volem més temps per als nostres pacients' ha sigut de nou un dels crits més corejats pels metges de primària en vaga.

La tardor calenta del Govern

Algunes van ser les veus de l’independentisme  que van pronosticar que aquesta seria una tardor calenta. No obstant, i després d'un 2017 d'hiperactivitat sobiranista als carrers, en aquest final del 2018 el focus de les protestes és un altre: els treballadors públics catalans volen recuperar el perdut des de l'esclat de la crisi. Les retallades iniciades per l'autodenominat "Govern dels millors" germinen ara en vagues i mobilitzacions als carrers. Metges i bombers no són els únics. Aquest dimecres també han fet vaga els professors universitaris i alguns estudiants, convocats pel Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC). I aquest dijous 29 de novembre està convocada la primera gran aturada de treballadors de la Generalitat, que se sumarà a les altres reivindicacions i que estarà convocada per Intersindical Alternativa de Catalunya (IAC).

Els convocants d'aquest dijous, en part conscients que les xifres de seguiment poden no desbordar la Generalitat, han apostat les seves cartes a la potència mediàtica d'una gran concentració que ajunti tots els col·lectius davant les portes del Parlament. "Portem cinc anys de creixement econòmic i no podem deixar que es cronifiquin les retallades que ens van vendre com a temporals. No és només una vaga només per recuperar les pagues extra retirades, és per denunciar una aposta privatitzadora durant aquests anys per part de la Generalitat", afirma un dels portaveus de l'IAC, Marc Casanovas.

Notícies relacionades

Des de diferents centrals es reconeix que "el moment és ara". D'una banda, mediàticament la sobirania, com a tal, es troba recalculant la seva estratègia i deixa més espai mediàticament a altres debats. De l’altra, els pronòstics macroeconòmics collen i els sindicats temen que les previsions de desacceleració serveixin a la Generalitat d'argument per posposar el retorn dels recursos encara no recuperats. "No hem deixat de mobilitzar-nos durant aquests últims anys, però moltes vegades s'ha fet una lectura interessadament política d'aquestes. Ara el missatge sindical és més nítid", considera el secretari general de la CGT, Ermengol Gassiet.

Els números que presenten els convocants de la vaga d'aquest 29 de novembre dibuixen un panorama amb 5.000 sanitaris menys, 7.200 mestres menys i uns treballadors públics amb el 30% menys de poder adquisitiu, entre d'altres. A més del greuge comparatiu de les pagues extres del 2013 i del 2014. Els empleats públics de la Generalitat són els únics en les 17 autonomies que encara no han recuperat ni un euro. Aquest és el 'late motiv' sota el qual CCOO i UGT unifiquen les seves mobilitzacions del dia 12.