Reestructuració financera

Els sindicats no acceptaran sortides forçoses ni mobilitat geogràfica a CaixaBank

Els representants dels treballadors desconeixen oficialment els plans de tancament de sucursals anunciats per CaixaBank

zentauroepp40420099 picture shows  la caixa   caixabank  catalan bank headquarte180705174434

zentauroepp40420099 picture shows la caixa caixabank catalan bank headquarte180705174434 / PIERRE-PHILIPPE MARCOU

2
Es llegeix en minuts
Max Jiménez Botías

Els sindicats amb representació a CaixaBankdesconeixen els plans presentats per l’entitat financera dimarts a Londres per tancar 821 oficines els propers tres anys. "Ens ha agafat per sorpresa com s’ha fet l’anunci", han comentat aquest dimecres fonts sindicals. Però tenen clar dues coses abans fins i tot de conèixer quan s’asseuran amb el banc a negociar: no acceptaran res que no siguin baixes voluntàries i es negaran a acceptar la mobilitat geogràfica, una pràctica que ha resultat freqüent els últims anys, com a conseqüència del procés d’integració bancària. "S’ha demostrat que no ha sigut una bona solució", ha comentat Ricard Ruiz, secretari de la secció sindical de CCOO a CaixaBank. 

El president i el conseller delegat de l’entitat financera d’origen català,  Jordi Gual Gonzalo Gortázar, van anunciar dimarts a la capital britànica que el procés de digitalització del banc implica una reestructuració de la xarxa, particularment de les oficines urbanes. El banc es proposa tancar més de 800 oficines tradicionals, però també elevar de 285 a 600 el nou model d’oficines 'store', que són més grans (12 treballadors), més tecnificades i especialitzades i permeten el contacte directe amb el client. També preveu mantenir la xarxa d’Agrobak (oficines en poblacions de menys de 10.000 habitants), però flexibilitzar la seva plantilla, cosa que previsiblement implicarà també sortides. Es desconeix, de moment, la xifra de persones que pot ser que abandonin l’entitat, la plantilla de la qual és de 32.700 empleats, però estarà per sota del 18%, que és el percentatge de sortides que s’ha produït en el període 2011-2018, després de la integració de diverses entitats a CaixaBank, conseqüència de la reestructuració bancària a Espanya.

Poca sorpresa

Els sindicats no es mostren sorpresos pel nombre d’oficines que tancaran els propers anys. "Tot el que estigui per sota de 1.000 entra en el previsible", ha comentat Ruíz. Al cap i a la fi, recorden, la xarxa de sucursals de CaixaBank –4.461 oficines– és tan gran com les del Santander i el BBVA juntes, que ja han realitzat un esforç de tancament de sucursals més gran que el de la firma presidida per Jordi Gual. 

Notícies relacionades

Davant d’aquesta situació, els representants dels treballadors esperen que l’entitat els comuniqui oficialment ("Ens n’hem assabentat per la premsa", diuen els principals sindicats representats) la setmana que ve les seves intencions i comencin les negociacions. En tot cas, serà amb nous representants sindicals, ja que durant aquest dimecres, els 32.000 treballadors voten els seus nous representants. Ara, els sindicats més representats són elSECB (Sindicats d’Empleats de CaixaBank)CCOO la UGT

Al marge de com quedi la representació, el plantejament de partida és que el 100% de les sortides siguin voluntàries, previsiblement, per mitjà d’un expedient de regulació d’ocupació (ERO), i que s’eviti la mobilitat geogràfica, una fórmula implantada en els processos de sortides d’aquests anys passats.