Telecomunicacions

Les telecos espanyoles carreguen contra l'"excessiva" regulació del sector

Telefónica, Vodafone i Orange critiquen que la competència a Europa, amb 450 operadores, les situa en desigualtat davant els Estats Units (4) i la Xina (3)

3
Es llegeix en minuts

A Europa, per les regles del mercat, i a Espanya, per la important pressió fiscal a la qual són sotmeses, les telecos espanyoles carreguen contra la regulació que les situa en desavantatge davant la resta d’empreses de telecomunicacions (i digitals) del món i fan perillar, diuen, el desplegament del 5G en aquest país. A Europa hi ha prop de 450 operadores, mentre que als Estats Units i la Xina hi ha quatre i tres empreses de telecomunicacions, respectivament.

Els líders de les tres grans empreses de telecomunicacions a Espanya –Telefónica, Vodafone i Orange– van entonar a l’uníson un rere l’altre la mateixa queixa durant la jornada 'La digitalització a Espanya: reptes i oportunitats’, organitzada aquest dimecres pelsindicat UGT al madrileny Cercle de Belles Arts. 

El primer va ser el president de Telefónica Espanya, Emilio Gayo, que va assegurar que el sector de les telecomunicacions a Europa és "deflacionari" en al·lusió a la caiguda dels ingressos del sector a Europa que va xifrar en un 30% menys des de l’any 2008. En el cas de Telefónica, el president de la 'telco' a Espanya va augmentar aquesta caiguda en un 39%. A més, segons Gayo, la capitalització borsària de les empreses de telecomunicacions a Europa s’ha reduït en un 43%, mentre que als Estats Units han pujat un 71%. I tot es deu a l’enorme fragmentació del mercat. 

"Europa està perdent el tren i està fent que els seus 'telcos', que són el seu motor, no creixin; si no canvia el model de regulació per a les empreses de telecomunicacions difícilment podrem millorar", va explicar Gayo. No obstant, va assegurar que encara eren "a temps" de canviar les coses.

'Voraç' pressió fiscal a Espanya

En la mateixa línia, va seguir el conseller delegat de Vodafone Espanya, Antonio Coimbra, que va assenyalar que el 5G suposa un "esforç enorme" i no està segur que ho pugui aconseguir amb "tot l’entorn regulatori que vivim a Espanya", va afirmar. "Hem de pensar molt bé l’impacte de la regulació per promoure un entorn favorable a la inversió i no només a la recaptació", va dir Coimbra que es va tornar a queixar de la "voracitat" d’impostos indirectes que paga el sector. 

"Vodafone paga 200 milions d’euros a l’any d’impostos, sense incloure l’impost de societats. És una voracitat fiscal que ens preocupa moltíssim quan hem d’afrontar el 5G", va concloure.

Finalment, el conseller delegat d’Orange  a Espanya, Laurent Paillassot, va plantejar com a solució la unió de tots els agents implicats, el regulador, el Govern, les grans empreses, les petites i els sindicats per canviar les coses. "No només a nivell d’Espanya sinó també d’Europa. No podem continuar tenint un entorn tan fragmentat, si volem liderar a Espanya depèn de l’acció col·lectiva que tinguem tots", va afegir.  

Notícies relacionades

I es va preguntar per què una empresa com WhatsApp no té les mateixes regles que les operadores de telecomunicacions. "Hi ha moltes coses que no tenen les mateixes regles per al mateix servei, i això ha de canviar", va concloure. 

Per la seva banda, el secretari general del sindicat FESMC UGT, Miguel Ángel Cilleros Sánchez, va criticar durament l’ens de Competència Nacional (CNMC) per estar "estrangulant" la inversió i el talent a Espanya. "Qui hauria de regular penalitza aquelles empreses que inverteixen i creen ocupació de qualitat –no com en altres casos que és ocupació precària. No pot ser que el regulador que ha de protegir aquests aspectes segueixi ancorat en el passat, no es poden regular les tecnologies digitals del segle XXI amb regles del segle XX", va dir. 

‘Segon dividend digital’

El director general de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació, Roberto Sánchez, va anunciar durant l’acte que el Govern preveu licitar la banda de 700 megahertzs, corresponent al que es coneix com el 'segon dividend digital’ <strong>a començaments de l’any 2020</strong> a causa que el 30 de juliol d’aquell any ha d’estar alliberada. No obstant, va afegir que això és només un plantejament inicial, però que hi pot haver canvi de plans segons s’acosti el termini.