instal·lació qüestionada

El Suprem obliga a tornar els pagaments al Castor del 2015

Cecot va denunciar les contribucions a través del rebut del gas

zentauroepp23826771 castor180912182725

zentauroepp23826771 castor180912182725

3
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Tribunal Suprem obliga a tornar alsconsumidors de gas els 18 milions d’euros per manteniment i operativitat d’Enagás pel magatzem Castor cobrats el 2015 en el rebut corresponent.

La resolució es deu a una denúncia plantejada per la patronal vallesana Cecot davant de la sala contenciosa administrativa del Tribunal Suprem per considerar inconstitucional alguns dels preceptes del reial decret llei 13/2014 que reconeixia aquests imports a aquesta instal·lació.

El Tribunal Constitucional ja va invalidar les contribucions i la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) va ordenar deixar de pagar-los a principis d’aquest any.

Cecot va presentar altres denúncies pels anys 2016, 2017 i 2018 que esperen que resultin en el mateix sentit.

La Cecot celebra la decisió de la sala contenciosa administrativa del Tribunal Suprem per la qual s’obliga el Govern a tornar als consumidors de gas l’import de 18 milions d’euros pel concepte de manteniment, operativitat d’Enagás Transporte SAU, amb càrrec als ingressos per peatges i cànons del sistema gasista per considerar-se inconstitucional alguns dels preceptes del reial decret llei 13/2014. L’organització empresarial catalana va iniciar el 2015 un pla d’acció destinat a evitar que els consumidors de gas, i en especial les empreses del sector industrial, haguessin d’assumir el cost de la compensació a l’empresa constructora i concessionària del magatzem gasístic Castor que no s’ha arribat a posar en marxa. La quantia de la compensació és de 1.350 milions d’euros que els consumidors de gas estan abonant a la seva factura i que continuaran pagant en els propers 30 anys, fruit del que la Cecot considera una mala gestió de l’Estat.

A finals d’abril del 2015 l’Eurocambra va instar la Comissió Europea i el Banc Europeu d’Inversions que prenguessin mesures a fi d’evitar que els ciutadans espanyols haguessin d’abonar els 1.350 milions d’euros en compensacions per un projecte precedit “d’una avaluació desastrosa”. El 2017 el TC va avalar la decisió de l’Eurocambra, fet que ha constituït un recolzament a les demandes d’impugnació de les diferents Ordres Ministerials publicades a partir del reial decret llei 13/2014 per part de la Cecot al Tribunal Constitucional.

“Considerem que el magatzem Castor constitueix una inversió fallida, en la qual va prevaler la construcció de la infraestructura per sobre de la seva viabilitat, i no estem d’acord que els usuaris del gas hagin d’assumir el cost quan ni tan sols s’ha arribat a posar en marxa”, reafirma Antoni Abad, president de la Cecot, “la indústria suposa més del 60% del consum del gas en tot l’Estat espanyol i l’increment de costos en els processos productius afectarà directament la seva competitivitat sense obtenir a canvi cap millora en el servei de subministrament de gas”. 

Notícies relacionades

El Govern disposa de dos mesos per reintegrar els aproximadament 18 milions d’euros i la patronal té previst articular un mecanisme de devolució de l’import que s’ha repercutit a les factures de gas dels consumidors des del 2014 pel manteniment d’una infraestructura que no s’ha arribat a posar en funcionament ni ha donat cap servei.

Segons l’estudi ‘Panoràmica Industrial’ de l’INE, el gas constitueix el 28% del consum energètic en la indústria extractiva i manufacturera espanyola, i destaca la indústria química en què el consum de gas arriba al 43% del total de consum energètic que utilitza aquest tipus d’indústria. Hi ha sectors en els quals el pes de la indústria és estratègic per poder continuar l’activitat. La resolució d’indemnitzar Castor al seu dia va ser totalment incoherent amb el discurs del Govern sobre la necessitat de reindustrialitzar el país, de fer un pla estratègic per consolidar un model industrial.  El sector industrial és el que millor garanteix l’estabilitat laboral i l’ocupació als territoris, que és un sector estratègic, ja que contribueix no només en ocupació directa, sinó també en tot allò relacionat amb tota la indústria auxiliar i de serveis que es genera al seu voltant.  L’ús i consum de gas en moltes empreses de diferents sectors productius representa continuar l’activitat o deixar de fer-ho. El cost de Castor a partir de l’1 de gener del 2016 està perjudicant la continuïtat d’aquests sectors, tenint en compte que Espanya ja és dels països de la Unió Europea amb l’energia més cara, i no precisament pel cost de la generació.