pràctiques financeres

Diversos bancs revisen la seva oferta comercial de crèdits hipotecaris

Algunes entitats han eliminat la informació que ofereixen a través de cercadors financers així com als seus propis webs

En alguns casos s'ha modificat a l'alça el tipus d'interès de crèdit abans que se'ls obligui a pagar l'impost d'actes jurídics

 

  / DANNY CAMINAL

4
Es llegeix en minuts
Max Jiménez Botías
Max Jiménez Botías

Periodista

ver +

No serà per repercutir el cost de l’impost de les hipoteques als clients, l’explicació oficial és que cal adaptar la informació que s’ofereix al canvi legal i al’evolució esperada dels tipus d’interès. Però el cert és que diverses entitats financeres ja han deciditeliminar la informació comercial que ofereixen de la seva oferta hipotecària dels comparadors i portals financers i, fins i tot, dels seus propis webs, on no ofereixen detalls de les condicions dels seus crèdits per a vivenda. En pròxims dies, una vegada aclarit el panorama, després de la publicació del canvi legal que obliga els bancs a fer-se càrrec de l’impost d’actes jurídic documentats (IAJD), tornaran a oferir detalls de la seva oferta. Modificada, o no. Aquest dilluns és el primer dia feiner d’oficines obertes després de l’entrada en vigor del reial decret llei que obliga els bancs a assumir el pagament de l’impost d’actes jurídics documentats en les hipoteques.    

Almenys sis entitats financeres: SantanderSabadell, IbercajaMediolanunCajaSur i Globalcaja (marca conjunt de les caixes rurals) han suprimit la informació hipotecària de portals com Credimarket, especialitzat en informació financera, que recull l’oferta comercial dels bancs i actua com a mitjancer en aquestes operacions.

Altres bancs, com CaixaBank, no han retocat la seva oferta, però sí que ha elevat el tipus d’interès dels seus crèdits els últims 20 dies. En el cas de l’entitat que presideix Jordi Gual, el canvi no està relacionat amb les sentències del Tribunal Suprem, afirmen fonts consultades: “Es tracta d’una revisió relacionada amb l’evolució dels tipus d’interès”. També indiquen que aquest canvi es va aprofitar per eliminar la comissió d’obertura de les hipoteca a tipus fix (no ofereix informació comercial de les de tipus variable), que era de l’1%.

¿Com evolucionaran els tipus d’interès?

El Banc Sabadell va deixar de publicar les hipoteques al seu web i a d’altres després de conèixer-se la primera sentència del Suprem que carregava l’impost als bancs i preparar-se, així, per a les noves condicions del mercat. La hipoteca fixa, a 30 anys, tenia un interès del 3,45%, amb una comissió d’obertura de l’1,50% si es contractaven tres assegurances (llar, vida i protecció de pagaments). El banc no ha concretat quines condicions oferirà als clients quan es “normalitzi la situació”, després dels canvis normatius.

Menys detalls

El Banco Santander ha deixat de publicar l’interès de la seva hipoteca variable als webs entre dijous i divendres d’aquesta setmana. Aquesta hipoteca, una de les més barates del mercat, presentava un tipus d’interès fix a l’1,79% el primer any i d’euríbor més 0,79 % la resta si es finançava fins al 60% del valor de la vivenda (per a més percentatge, l’interès era superior), amb una comissió d’obertura del 0,50 % si es complia amb les següents vinculacions: domiciliar una nòmina o prestació d’atur d’almenys 1.200 euros al mes, o pensió d’almenys 600 euros al mes, o pagament a la Seguretat Social com a autònoms d’almenys 250 euros al mes, o ajuts de la PAC per un import mínim de 3.000 euros a l’any, més unes altres tres vinculacions.

Ibercaja durant el mes d’octubre va canviar els interessos d’alguns dels seus préstecs per a vivenda. Pràcticament en tots els casos ho va fer per modificar a l’alça el tipus d’interès, tret de el de les seves hipoteques fixes a 25 i 30 anys. En les variables, l’entitat ha pujat. Per exemple, en la seva Hipoteca Ideal ha passat d’un tipus de l’1,6% a l’1,7% per als primers 12 mesos i de l’1,05% a l’1,10% per a la resta.

El BBVA no ha tocat, de moment, la seva oferta. Esperarà a veure com actuen les entitats de la competència. De moment la seva hipoteca variable té un tipus d’interès de l’1,89% fix el primer any i d’euríbor més 0,89% la resta, sense comissió d’obertura. La vinculació necessària per obtenir aquestes condicions impliquen domiciliar de forma ininterrompuda la nòmina (de mínim 600 euros) o pensió (mínim de 300 euros), atur o autònoms a BBVA; assegurança contractada amb l’entitat i assegurança d’amortització del préstec. L’import màxim finançat és de fins al 80% del valor de taxació si és una primera vivenda i el 70% si és una segona vivenda. L’entitat afegeix que si el titular necessita més import “intentarem buscar una solució que s’adapti a les teves necessitats”. 

Tampoc Bankia, entre les grans entitats financeres espanyoles, ha modificat les condicions de les seves hipoteques al web fins al moment. Ni ha suprimit les dades que ofereix en cercadors. Tot i que fonts consultades han comentat que no poden precisar que no es produeixin canvis en el futur, en funció de com evolucions el mercat del crèdit.

Expectatives immobiliàries

Amb o sense variacions en les condicions, el sector immobiliari assenyala que, almenys, desapareixerà la incertesa que ha impedit que en les últimes setmanes s’hagin paralitzat moltes firmes d’escriptures. Les promotores negocien les condicions del crèdit amb els bancs, que després subroguen els compradors dels pisos. “No tenim constància que els bancs hagin modificat les condicions, però creiem que aquestes acabaran canviant”, ha comentat a aquest diari el responsable d’una promotora que té en marxa centenars de vivendes a Catalunya.

Notícies relacionades

“Abans de dimarts (quan el Suprem va modificar la jurisprudència) algunes entitats financeres ja havien modificat les condicions. I és veritat que els nostres serveis jurídics han estat allargant el ‘timing’ per firmar escriptures. A partir d’ara comptem que les condicions dels crèdits es modificaran”, ha comentat el responsable d’una altra immobiliària catalana.

>