Segons ATA

7 de cada 10 autònoms afirma no poder assumir una pujada de quotes

Una enquesta de l'organització ATA estima que el col·lectiu està molt dividit sobre la proposta del Govern d'adaptar les cotitzacions en funció dels ingressos

autonomo

autonomo / RICARD CUGAT

1
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto

El col·lectiu d’autònoms no vol i, principalment, afirma no poder assumir una pujada de les bases de quotes per a l’any que ve, com té previst concretar el Govern abans de finalitzar l’any. Així ho reflecteix una enquesta realitzada perl’Associació de Treballadors Autònoms (ATA), en la qual el 71% dels 635 enquestats declaren no poder cotitzar per una base superior a la que cotitza actualment. 

Els resultats del sondeig realitzat per ATA entre els dies 17 i 26 d’octubre –el 24 el Govern va presentar la seva proposta de tres escenaris de reforma– revelen un rebuig massiu a la pujada de quotes del 81,2%, ja sigui perquè no poden assumir-la o perquè no ho volen. Unes conclusions que coincideixen amb el posicionament d’ATA, que només estaria d’acord amb una pujada de quotes de l’1,5%, i fins i tot va més enllà i mostra un rebuig majoritari de qualsevol tipus de pujada. El 64,2% rebutjaria una mera actualització de les bases en funció de l’IPC, com s’està fent en els últims anys. També confirmen una tendència històrica del col·lectiu: només incrementa les seves bases de cotització quan és obligat per llei.  

Els treballadors per compte propi enquestats es mostren molt poc predisposats a cedir a l’Estat part dels seus ingressos, per molt que això els garanteixi una cobertura social més gran. "Més prestacions en un sistema de repartiment s’obtenen pagant més", va afirmar el secretari d’Estat de Seguretat Social, Octavio Granado, moments abans de la reunió en què va presentar a les diferents organitzacions les propostes de reforma del Govern. Doncs el 70,4% dels entrevistats per ATA li respondria que no estan disposats a cotitzar per cessament d’activitat –una espècie d’atur per a autònoms– i el 61,3% directament generalitza afirmant que no estaria disposat a cotitzar més si això comporta millors prestacions socials.  

Notícies relacionades

En el que sí que sembla haver-hi un consens en positiu respecte a les propostes del Govern és en una quota reduïda per a aquells treballadors per compte propi que facturen per sota del salari mínim interprofessional (SMI). Concretament al 76,4% li sembla "lògic". 

No obstant, l’altre gran debat per a la reforma del sistema de tributació dels autònoms,l’adaptació de les cotitzacions en funció dels ingressos, té dividia l’opinió del col·lectiu. Dels 635 entrevistats, per al 42,7% aquest és un paradigma que els sembla bé, mentre que el 39,2% dissenteixen i el 18,1% no saben o no contesten.