Competència

Les autoritats de competència avisen les CCAA: vigilaran amb lupa les seves normes de VTC

És la primera vegada que la CNMC i les vuit autoritats autonòmiques fixen una posició comuna sobre aquest tema

Regulació, sí, però ajustada als principis de "necessitat, proporcionalitat i no discriminació"

jcarbo45204810 taxi vtc uber180926144819

jcarbo45204810 taxi vtc uber180926144819 / Tamara Rozas

1
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

La Comissió Nacional dels Mercats i de la Competència (CNMC) i les vuit autoritats de la competència autonòmiques han decidit unir-se per fixar una posició comuna després del reial decret llei sobre vehicles de transport amb conductor (VTC) que cedeix el testimoni de la regulació a les comunitats autònomes i ajuntaments: compte amb el que reguleu perquè estarem vigilant.

Aquest és el principal missatge que s’extreu de la declaració comuna firmada aquest dilluns per les nou autoritats de competència –quatre dies després que el reial decret llei fos convalidat pel Congrés dels Diputats– en la qual els organismes es posen per primera vegada d’acord respecte a la regulació de VTC amb la premissa que la nova normativa que sorgeixi sigui "proporcional, no discriminatòria i que salvaguardi l’interès general".

Notícies relacionades

És a dir, no val establir legislacions súper restrictives per als vehicles de transport amb conductor (VTC) i mà oberta per als taxis o, el que és el mateix, les autoritats de competència no volen ni embolic normatiu, ni haver d’estar recorrent i impugnant constantment les normes, segons expliquen fonts de l’organisme nacional. Una cosa similar al que ha acabat passant amb la regulació dels pisos turístics.

Per això, a més, els nou organismes han decidit reforçar els mecanismes de cooperació i coordinació entre si per garantir, així, "un enfocament coherent i la màxima consistència en les anàlisis de la regulació autonòmica i local que s’adoptin". Entre els organismes es troben comunitats governades pel PSOE –partit que ha tirat endavant el reial decret llei–, com ara Extremadura, Andalusia, València o Aragó, a més de Castella i Lleó, Catalunya, Galícia i País Basc.