Segons Fotocasa

Els alts preus del lloguer expulsen del mercat el 24% dels joves

La participació de les persones entre 18 i 34 anys en el mercat de la vivenda descendeix respecte a la registrada el 2017

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Els alts i puixants preus del lloguer estan expulsant del mercat un sector de la joventut espanyola. Segons un informe de Fotocasa publicat aquest dimarts sota el títol "Els joves i la seva relació amb la vivenda 2017-2018", el 2018 el percentatge de persones entre 18 i 34 anys que van participar del mercat immobiliari –sumant vivenda de lloguer i compra– va descendir el 24%.

Notícies relacionades

Les xifres de l’estudi mostren que, mentre el 2017 el 38% dels joves a l’esmentada franja d’edat va buscar i/o va trobar una vivenda, la xifra aquest 2018 ha descendit fins al29%. I la principal via responsable de l’esmentat descens es reflecteix en les dades del lloguer, que són les que han registrat més descensos. Si el 2017 el 28% de joves va llogar o va intentar llogar una vivenda, el 2018 l’esmentada xifra ha baixat fins al 17%. Això suposa una caiguda del 39% en un any. En canvi, per la via de la compra o intenció de, amb prou feines es registren canvis d’un any a l’altre, i s’ha mantingut un percentatge pròxim al 12%.

És a través de l’escalada de preus que Fotocasa explica l’efecte expulsió. Segons l’estudi, l’any 2017 es va tancar amb la pujada interanual més gran en l’històric recent, del 9%, i el 2018 s’han superat a diverses ciutats i capitals de província els preus màxims registrats durant el període previ a l’esclat de la crisi. "El lloguer és la principal via d’accés dels joves a una vivenda. De fet, són el segment de la població que més lloga, però el fort encariment dels preus està retraient la seva participació en aquest mercat", afirma la directora d’estudis de Fotocasa, Beatriz Toribio.