Traspàs

Boehringer Ingelheim ultima la venda de la seva planta a Malgrat de Mar

La multinacional alemanya està en la fase final de traspassar la seva fàbrica farmacèutica a un inversor d'origen estranger

boehringer-ingelheim

boehringer-ingelheim / DIAPOSITIVA

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto

La multinacional d’origen alemany Boehringer Ingelheim encara la recta final de la venda de la seva planta farmacèutica Malgrat Pharma Chemicals, ubicada a Malgrat de Mar (Barcelona) i que en l’actualitat ocupa350 treballadors. Fonts pròximes a la negociació així ho han confirmat a EL PERIÓDICO, i han assenyalat que el comprador és un inversor d’origen estranger. Des de l’empresa s’han limitat a afirmar que el procés de triar entre les diferents ofertes rebudes està en una fase "avançada", amb entre tres i cinc candidats possibles.

Les condicions per a la venda que contempla l’empresa són, a part d’un import final la quantia del qual no ha transcendit, que el comprador mantingui la planta com a fàbrica farmacèutica i que mantingui les condicions laborals actuals del personal que actualment exerceix les seves funcions a Malgrat Pharma Chemicals. Així ho afirmen tant fonts pròximes a la negociació com del comitè d’empresa.

Un dels motius pels quals Boehringer Ingelheim voldria assegurar-se el manteniment de l’activitat productiva de la planta és a causa del seu interès estratègic per continuar assortint de determinats productes des de Malgrat a la seu central de l’empresa, ubicada a Sant Cugat (Barcelona) i dedicada a la producció de biofàrmacs, principalment injectables.

El procés per traspassar la fàbrica es remunta fins a l’any 2015, quan la companyia va comunicar a la representació dels treballadors la seva intenció de vendre la planta de Malgrat. Per motius de reorientació estratègica, Boehringer Ingelheim s’està desprenent d’alguns dels seus actius en el sector de la química per enfocar-se a altres camps, no per motius de falta de rendibilitat. Actualment, a la planta de Sant Cugat, l’empresa està en fase d’expansió.

La farmacèutica, amb seu a Alemanya, compta amb al voltant de 47.000 col·laboradors a tot el món i amb una inversió en R+D+i superior als 3.000 milions d’euros el 2017, segons afirma la companyia a la seva pàgina web. Va ser fundada el 1885, amb seu a Ingelheim, i actualment figura entre les 20 companyies farmacèutiques més grans del món. A Espanya va començar les seves activitats el 1952 i actualment el seu director general al país és Peter Ploeger.

Notícies relacionades

A l’exercici de l’any 2017 va registrar unes vendes a tot el món per valor de 18.056 milions d’euros, una xifra un 14% superior que la de l’exercici anterior. Les seves operacions es van repartir entre el 45% a Amèrica, tant del nord com del sud, cosa que fa que sigui el seu principal client, un 32% d’Europa i el 23% restant entre l’Àsia, Austràlia i l’Àfrica.

Per productes, els fàrmacs per a éssers humans van ser el 2017 el seu principal actiu, i van representar el 70% de la seva producció mundial. Un percentatge, no obstant, que va perdre pes en relació amb l’augment dels productes de salut animal, que van passar de representar el 9% el 2016 al 22% el 2017.