Mesura votada

Una empresa de Manresa pacta amb els empleats treballar el 12-O després de fer festa l'1-O

La Intersindical CSC anima els assalariats a negociar poder treballar els dies de la Hispanitat i de la Constitució

45291672 59

45291672 59 / FERRAN NADEU

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Van fer festa l’1 d’octubre a canvi de treballar el 12 d’octubre, dia de la Hispanitat. Això és el que faran el 85% dels treballdors de fibra òptica Fibracat de Manresa, després que la direcció impulsés un referèndum entre els treballadors perquè escollissin.

El sindicat Intersindical CSC ha animat els assalariats a fer aquest pas i negociar amb l’empresa el canvi de dia festiu si consideren que el 12 d’octubre i el 6 de desembre, dia de la Constitució, "no són dies per celebrar res" i pactar "fer festa qualsevol altre dia de l’any".

I és que la decisió de treballar en un dia festiu s’ha de pactar amb l’empresa, el treballador no la pot prendre de manera unilateral, tal com ha dit en declaracions a l’ACN el professor de Dret Laboral de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) Pere Vidal.

Per votació

Fibracat va decidir fer un referèndum entre els seus 42 treballadors per conèixer la seva opinió i decidir quina actitud s’havia d’adoptar respecte a l’1 i el 12 d’octubre.

Notícies relacionades

El 85% dels treballadors van optar per tancar l’1-O i obrir el 12, i així s’ha fet. Per tant, les oficines de Fibracat, ubicades a Manresa, estaran obertes aquest divendres i només el 15% dels treballadors –els que van treballar el dia 1-O– faran festa. La seva directora comercial, Meritxell Bautista, va lamentar a l’ACN que, a causa d’aquesta decisió, han rebut trucades de persones insultant-los, tot i que ha reconegut que han sigut pocs casos.

D’altra banda, Vidal ha remarcat que la decisió correspon a la direcció de la companyia, s’ha de justificar partint de "raons tècniques o organitzatives" i s’hauria de notificar als treballadors per escrit amb una antelació mínima de dos mesos. Vidal també ha explicat que el que l’empresa no pot fer és obligar el treballador a anar a treballar un dia festiu, tret que hi hagi raons objectives que ho justifiquin .