El Banc d'Espanya insta les entitats a elevar els seus preus subvencionats

La subgovernadora lamenta que hi hagi serveis els costos dels quals no es cobren de forma completa

Delgado avisa els consells que han de millorar la seva independència, dedicació i gestió del risc

zentauroepp44501400 margarita delgado180731173738

zentauroepp44501400 margarita delgado180731173738

1
Es llegeix en minuts
P. Allendesalazar

La subgovernadora del Banc d’Espanya, Margarita Delgado, ha instat aquest dimarts les entitats financeres que la seva política de preus "garanteixi" que el que cobren per un producte o servei es correspon amb el "cost total, inclosa la prima de risc". La supervisora, en aquesta línia, ha lamentat que "tradicionalment s’han prestat serveis als clients que no es cobren explícitament i el cost dels quals s’ha cobert amb el marge d’interessos". A la pràctica, el seu missatge suposa instar el sector a cobrar per serveis que ara ofereix gratuïtament o elevar-ne el preu.

La seva crida coincideix amb l’advertència que van fer els bancs a través de la seva patronal AEB fa més de dos anys, assegurant que cada vegada cobraran més comissions. "Crec que és important introduir transparència i rigor en la fixació de preus. Sense això, es distorsiona la realitat del negoci i, conseqüentment, la seva anàlisi, i es dificulta la presa de decisions informades", ha advertit Delgado en un acte de KPMG i 'Expansión'.

Notícies relacionades

La número dos del Banc d’Espanya també ha destacat que hi ha "marge de millora en relació amb la independència, la dedicació i els plans de successió" en els consells d’administració de la banca. "Encara hi ha camí per recórrer pel que fa al temps dedicat a la preparació de les reunions i a la supervisió de les funcions de control que ha d’exercir el consell. Dins d’aquesta última, la supervisió sobre els gestors i, en particular, les funcions de control intern han d’enfortir-se, especialment en riscos i 'compliance' (compliment). I no puc d’oblidar-me de la qualitat de dades i informació de riscos, fonamentals per determinar l’estratègia i la presa de decisions", ha argumentat.

Delgado també ha advertit que hi ha "feina a fer" en el control dels riscos de les entitats. "Per exemple, en moltes entitats, involucrar la funció de riscos en el procés de fixació de límits és encara pobre i poc ambiciós. En qualsevol gestió de riscos, es necessiten processos de decisió estructurats, amb esquemes d’incentius que afavoreixin decisions de riscos sostenibles", ha afirmat.