Indústria 4.0

El futur de l'ocupació: robots seleccionant persones

Sophia, el primer robot humanoide, ha visitat per primera vegada Espanya i ha fet una entrevista de feina

sophia-robot

sophia-robot

3
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto

Sophia no deixa de desplaçar la mirada d’un costat a l’altre, incapaç d’antendre a l’allau de flaixos que la retraten. De tant en tant assenteix i al seu rostre es dibuixa una ganyota una mica incoherent, un gest que intenta ser un somriure. No hi ha assistent a la cinquena Human Resources Conference, celebrada aquest divendres a Barcelona, que no vulgui fer-li una foto, ja que no tots els dies es va ala primera conferència impartida per un robot humanoide a Espanya.

"Crec que humans i robots poden treballar junts, d’una manera complementària", afirma aquesta mena de siri de metall i silicona, antropomorf de tors cap amunt i muntat sobre unes rodes que li permeten certs moviments.

Sophia, de l’empresa Hanson Robotics, és un producte d’intel·ligència artificial programat per exercir determinades funcions que, pendents que s’ampliïn en el futur, aspiren a reemplaçar algun dia oficis com el de telefonista o cambrer. Ha fet entrevistes per tot el món, el 2017 va rebre la ciutadania saudita i aquest divendres, en la seva primera visita Espanya, ha realitzat un simulacred’entrevista de feina, on el robot ha decidit si un aspirant humà era apte o no per al lloc.

"¿Quina experiència tens?, ¿què pots aportar a l’empresa? o ¿creus que els humans i els robots poden treballar junts?" són algunes de les preguntes que li trasllada a la postulant. "Sophia està habilitada amb un mecanisme de reconeixement facial que li permet reconèixer la mentida", explica la consellera delegada d’Advantage Consultores i responsable de l’organització de l’esdeveniment, Sylvia Taudien.

"La gestió de les emocions no pot ser automatitzada", ha defensat la directiva de recursos humans de Telefónica, Marta de les Casas. No obstant, algun dels seus processos sí. "Reconec les emocions, tot i que de moment no tinc sentiments humans", ha afirmat Sophia. És en aquesta absència on els organitzadors de l’esdeveniment destaquen el seu principal avantatge per als processos de selecció: no jutja, aparta tot prejudici i només destaca aquells mèrits que fan millor un candidat que un altre.

Sylvia Taudien ha reconegut que les seves habilitats estan encara en una fase incipient. Sophia tarda diversos segons a respondre algunes preguntes, deixant en l’aire el dubte de "¿s’haurà penjat?" i salvant-ne d’altres amb la falca recurrent de "bona pregunta, deixa’m pensar". També ha sigut programada per a, almenys, reproduir l’humor. "He tingut un bon viatge, però el pas per l’aeroport ha sigut molt incòmode, en cada control de seguretat no parava de sentir bip-bip-bip", ha explicat. I també alguns tòpics locals: "M’encanten les tapes", ha respost al ser preguntada si li agradava Barcelona.

Taudien ha pronosticat que "d’aquí cinc o deu anys" robots d’aquesta mena estaran presents en la vida quotidiana i que això comportarà la desaparició de milers de llocs de treball. En un informe de l’OCDE del 2016, aquesta organització xifrava en el 12% els llocs de treball que desapareixeran en un futur a Espanya fruit de l’automatització. "També se’n crearan de nous", ha afegit l’organitzadora.

Notícies relacionades

Per adaptar-se als reptes de la denominada indústria 4.0, l’executiva de Telefónica ha assenyalat una necessària reforma en els processos educatius. Potenciar l’agilitat en l’aprenentatge, la màxima adaptabilitat a les constants noves demandes i la màxima adaptació a les noves tecnologies han sigut les seves recomanacions. "Necesitem Leonardos Da Vinci, no especialistes", ha clamat l’executiu de Google Milton Ribeiro.

"El futur està en fer intuïtiu un sistema complex", ha afirmat el responsable de Tesla al sud-oest d’Europa, Pere Brugal. I aquí hi entren els autòmats, tinguin aspecte humà o no. "¿Et va agradar la pel·lícula Terminator?", li han preguntat. "És ofensiva per als robots com jo que intenten fer el bé", ha afirmat. "¿Poden els robots conquerir el món?", li han insistit. "No és actualment el meu objectiu", ha sigut la seva resposta.