fiscalitat

107 municipis catalans volen actualitzar els seus valors cadastrals el 2019

Badalona, Esplugues, Cadaqués o El Vendrell, entre les localitats que ho han sol·licitat

11 capitals de província, com València, Saragossa o Cadis, entre les incloses

rosas44828638 ministra hacienda montero comision hacienda congreso diputad180830171412

rosas44828638 ministra hacienda montero comision hacienda congreso diputad180830171412

3
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Un total de 107 municipis catalans han sol·licitat una revisió de valors cadastrals el 2019, segons l’ordre ministerial que publica aquest dissabte el Butlletí Oficial de l’Estat (BOE). El valor cadastral, l’actualització del qual pot suposar una pujada o una baixada en funció del coeficient que s’apliqui, és el que serveix després per calcularl’impost de béns immobles (IBI). 

Entre els consistoris que han demanat aquesta mesura a Hisenda es troben els de BadalonaEsplugues de Llobregat, a la província de Barcelona; CadaquésCamprodón Palafrugell, a la de Girona; o El Vendrell Sant Carles de la Ràpita, a la de Tarragona; i Artesa de Segre i Os de Balaguer, a la de Lleida.

En total, la mesura afecta 1.177 localitats de tot Espanya, entre les que hi ha 11 capitals de província, com ValènciaSaragossaCadisAlmeriaCastelló de la Plana o Granada. En els municipis implicats en la revisió s’aplicaran uns coeficients que poden ser a l’alça o a la baixa en els valors cadastrals, en funció dels quals estableixin els Pressupostos Generals de l’Estat per al 2019.

Si aquesta norma no s’ha aprovat abans que finalitzi aquest any, Hisenda publicarà una norma en què fixa els coeficients perquè els ajuntaments puguin aprovar les ordenances fiscals per a l’any que ve. És el que va passar el 2016.

Alguns municipis ja van aparèixer en relacions anteriors. En aquests casos és perquè la revisió o no es va aplicar o els ajuntaments, després d’una primera modificació, han vist que aquesta no és suficient per apropar els valors cadastrals als preus de mercat.

El Ministeri d’Hisenda estima que els municipis implicats, una vegada aprovats els coeficients d’actualització, poden arribar a una disminució mitjana dels valors de fins al 2%. L’increment màxim no pot superar el 5%. L’aplicació dels coeficients d’actualització pot suposar una baixada (si aquest està per sota de la unitat) o una pujada (si està per sobre).

Una vegada aplicats els coeficients, la llei preveu que l’alça en l’IBI s’apliqui de manera gradual al llarg de 10 anys. Els ajuntaments, a més, tenen eines per pal·liar els efectes a través dels tipus del gravamen. A Barcelona, per exemple, aquest any ha entrat en vigor una actualització i el 96,4% dels immobles s’han deslliurat de l’augment (totes les vivendes amb un valor cadastral inferior a 300.000 euros).

Segons la llei, poden sol·licitar l’actualització dels coeficients per als valors aquells municipis en els quals hagin transcorregut almenys cinc anys des de l’última revisió cadastral (recàlcul del valor del conjunt dels immobles de la ciutat) i en els que hi hagi “diferències substancials” entre els valors de mercat i els que van servir per determinar els valors cadastrals que estiguin en vigor.

A la província de Barcelona, les localitats que han demanat actualització són:

Alpens, Badalona, Balenyà, Calders, Caldes d’Estrac, Calldetenes, Campins, Canet de Mar, Canyelles, Catellfollit del Boix, Castellterçol, Castellví de Rosanes, Centelles, Copons, Cubelles, Esplugues de Llobregat, Figaró i Montmany, L’Estany, La Llagosta, La Roca del Vallès, Les Franqueses del Vallès, Matrong>

A la de Girona:

Abons, Bascara, Begur, Cadaqués, Camos, Camprodon, Cistella, El Port de la Selva, Fontanilles, Forellac, Garrigoles, Ger, Guils de Cerdanya, La Selva de Mar, La Vajol, Llers, Madremanya, Massanes, Osor, Palafrugell, Palau Saverdera, Pals, Peralada, Riudarenes, Siurana, Sant Climent Sescebes, Sant Jordi Desvalls, Uru¿s, Vilopriu.Abons, Bascara, Begur, Cadaqués, Camos, Camprodon, Cistella, El Port de la Selva, Fontanilles, Forellac, Garrigoles, Ger, Guils de Cerdanya, La Selva de Mar, La Vajol, Llers, Madremanya, Massanes, Osor, Palafrugell, Palau Saverdera, Pals, Peralada, Riudarenes, Siurana, Sant Climent Sescebes, Sant Jordi Desvalls, Uru¿s, Vilopriu.

A la de Lleida: 

Alas i Cerc, Albatarrec, Artesa de Lleida, Artesa de Segre, Beneavent de Segrià, Castelló de Farfanya, Cava, Corbins, Fígols i Alinyà, Fondarella, La Coma i La Pedra, i Os de Balaguer.Alas i Cerc, AlbatarrecArtesa de Lleida, Artesa de Segre, Beneavent de Segrià, Castelló de Farfanya, Cava, Corbins, Fígols i Alinyà, Fondarella, La Coma i La Pedra, i Os de Balaguer.

Notícies relacionades

A la de Tarragona:

Castellvell del Camp, Creixell, El Morell, El Vendrell, Els Garidells, Els Guiamets, Garcia, La Pobla de Mafumet, La Pobla de Montornès, La Selva del Camp, Les Piles, Passanant i Belltall, Perafort, Roda de Berà, Salomó, Sant Carles de la Ràpita, Senan i Vilanova de Prades.