Sistema de pensions

El Govern central assegura que el sistema de pensions actual té una viabilitat de 10 anys

El Secretari d'Estat de Seguretat Social aposta per un indicador permanent a partir de 2020 per revaloritzar les pensions

undefined1860578 octavio granados secretario de estado seguridad social180904175037

undefined1860578 octavio granados secretario de estado seguridad social180904175037 / AGUSTIN CATALAN

2
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

El Secretari d’Estat de Seguretat Social, Octavio Granado, ha assegurat aquest dimecres que el sistema actual de pensions té viabilitat fins a d’aquí a deu anys, i llavors caldrà buscar una alternativa. “El sistema de pensions té solució en la seva configuració actual. ¿Per sempre? No, per als pròxims deu anys, i després de deu anys hem de buscar una solució nova per als pròxims deu”, va agregar.

Granado responia així el catedràtic d’economia de la Universitat Pompeu Fabra, Guillem López-Casasnovas, durant la presentació del’estudi ‘Las Pensiones en España’, editat pel Consell General d’Economistes i dirigit per aquest catedràtic, que afirmava a les conclusions que “el sistema de pensions espanyol en la seva actual configuració no té solució”.

D’altra banda, el Secretari d’Estat de Seguretat Social va afegir que en el futur s’han de buscar solucions individuals a les professions de risc (fonamentalment que les professions de risc en tinguin menys) i que les jubilacions anticipades se substitueixin per un sistema flexible basat en decisions personals sobre a quina edat es vol jubilar cadascú i, en funció d’això, s’estableixi la quantia de la pensió.

Pujada de les pensions

Sobre la revalorització de les pensions, Granado va assegurar que si la inflació supera l’1,6 %, com es preveu, el Govern farà una compensació, tot i que no va desgranar de quina forma. “Hem de veure quina serà la inflació i veurem de quina forma ho fem”, va precissar Granado en declaracions als mitjans al final de la presentació.

Notícies relacionades

El Secretari d’Estat es va mostrar favorable per establir un indicador per a l’any que ve i després un altre de permanent a partir de 2020 amb l’acord del Parlament i de la taula de diàleg social. “Hauríem de discutir el procediment permanent que estigui evidentment més vinculat a l’economia espanyola, al creixement del PIB, al creixement dels ingressos de l’Estat, de les cotitzacions a la Seguretat Social, dels preus”, va dir. I va afegir: “Les indexacions probablement causen sempre a llarg termini mésefectes perversos”.

Per al Secretari d’Estat, abans de posar en marxa aquest procediment, cal reposar la pèrdua adquisitiva que els pensionistes espanyols han patit des de l’any 2009 “en part per les decisions que va prendre el Govern anterior i en part per les del govern de Rajoy” i va advocar per mantenir a la superfície el Fons de reserva, fins i tot si és necessari “amb l’aportació de l’Estat”. “Hem d’intentar permanentment que el sistema estalviï uns anys per gastar-se’l en els altres”, va agregar.