sector financer

El Santander substitueix Álvarez com a conseller delegat per l'italià Orcel

Ana Botín fitxa com a segon el responsable de banca d'inversió del suís UBS, vell assessor del grup

El número dos baixa un esglaó: serà vicepresident del grup i president de la filial espanyola

2
Es llegeix en minuts
P. Allendesalazar

Tot just quatre anys després d’arribar a la presidència del Santander després de la mort del seu pare, Ana Botín ha llançat aquest dimarts la segona reestructuració de pes de la cúpula del banc més gran de la zona euro per valor borsari. El grup ha anunciat de forma sorprenent el cessament de José Antonio Álvarez com a conseller delegat de l’entitat a partir del pròxim gener. El seu lloc passarà a ser ocupat perl’italià Andrea Orcel, fins ara alt executiu del banc suís UBS, especialista en banca d’inversió i home de confiança des de fa gairebé dues dècades d’Emilio Botín i de la seva filla per a les grans operacions corporatives del grup.

Al contrari del que va passar amb el seu antecessor Javier Marín, Álvarez no ha sigut defenestrat, però sí degradat. A la pràctica ha baixat un esglaó: de ser el número dos del banc a ser el número tres en substitució del veterà Rodrigo Echenique, home de confiança d’Ana Botín, que al juny va anunciar la seva intenció de deixar les seves funcions executives i que es quedarà només com a conseller. L’encara conseller delegat, així, passarà a serl’únic vicepresident executiu del grup i també serà el president executiu de la filial espanyola, que té per davant el difícil repte d’integrar les xarxes d’oficines del Santander i el Popular, amb la consegüent retallada de sucursals prevista per a l’any que ve.

Diferent perfil, mateixa estratègia  

Per substituir-lo, el Santander ha afirmat que ha emprès un procés de recerca “exhaustiu” i assessorat per professionals externs, del qual han sorgit diversos candidats. L’elegit per unanimitat del consell és, en qualsevol cas, un vell conegut del banc, que ha assessorat amb assiduïtat des d’operacions tan llunyanes ja com la compra del britànic Abbey el 2004. Aquest perfil de banquer d’inversió pot resultar sorprenent en una entitat centrada en la banca comercial amb particulars i empreses, però Botín ha volgut deixar clar que no implica un canvi d’estratègia.

“L’experiència internacional d’Andrea Orcel i el seu coneixement estratègic del negoci de banca comercial enforteixen l’equip del banc i ens ajudarà a continuar executant la nostra estratègia, l’objectiu de la qual és ser el millor banc comercial. Andrea Orcel coneix a fons el negoci de la banca comercial i té àmplia experiència en gestió d’equips en organitzacions més horitzontals i col·laboratives, tant a Europa com a América. Tindrà un important paper en la construcció de plataformes digitals integrades per al grup mentre preservem el nostre model de filials. Andrea Orcel ha col·laborat amb el banc en les seves decisions estratègiques des de fa gairebé dues dècades, i entén i comparteix els nostres valors i cultura”, ha assegurat en una nota.

Perfil internacional i digitalització

Notícies relacionades

En el moment triat per nomenar-lo hi té molt a veure que el Santander presentarà el seu nou pla estratègic a començaments de l’any que ve, una vegada complerts els objectius de l’actual 2015-2018. A més, amb el seu nomenament Botín reforça la seva aposta per dotar l’entitat d’un perfil més internacional, a més de confiar que serveixi per impulsar la transformació digital del grup. L’italià, casat i amb una filla de set anys, parla espanyol, anglès i portuguès. Abans d’UBS va passar per Bank of America, Merrill Lynch, Boston Consultoria Group i Goldman Sachs.

Orcel ocuparà el lloc en el consell que deixarà el polèmic Juan Miguel Villar Mir, accionista de referència d’OHL, que deixarà l’òrgan de govern del banc “després de presentar la seva renúncia una vegada vençut el seu mandat”. El pròxim gener, Guillermo de la Dehesa deixarà també de ser vicepresident i quedarà només com a conseller.