informe de CCOO

Els grans banquers cobren 179 vegades més que els seus treballadors més mal pagats

El 20% dels empleats amb més salari guanyen cinc vegades més que el 20% més mal remunerat

La desigualtat creix en el sector financer per la caiguda dels sous més baixos

Treballadors de bancaes manifesten, dimecres passat, a Barcelona.

Treballadors de bancaes manifesten, dimecres passat, a Barcelona. / EFE / TONI GARRIGA

2
Es llegeix en minuts
P. Allendesalazar

Espanya és el tercer país dels 27 de la Unió Europa amb més desigualtat, i el sector financer és un bon reflex d’això. Els banquers més ben pagats de les 12 grans entitats van guanyar de mitjana l’any passat 179 vegades més que els empleats més mal remunerats i 37 vegades més que la mitjana de la plantilla, segons un informe sobre retribucions que CCOO ha fet públic aquest dijous. La bretxa ha augmentat respecte a l’estudi del 2013 (76 i 23 vegades, respectivament) i també parcialment respecte al 2015 (132 i 42).

Es tracta de dos indicadors habituals per mesurar la desigualtat salarial. El primer sorgeix d’una iniciativa per limitar els sous que es va arribar a votar en referèndum a Suïssa però que no es va aprovar, i el segon l’utilitza la SEC nord-americana (equivalent a la Comissió Nacional del Mercat de Valors espanyola: la CNMV). Però no és l’únic. Un altre mètode és comparar quant guanyen el 20% dels empleats més ben pagats amb relació amb el 20% amb pitjors sous. I en aquest indicador la banca tampoc surt ben parada.

Aquestes cúpules, així, van guanyar l’any passat 5,05 vegades més que els seus empleats amb remuneracions més baixes, en contraposició de les 4,87 vegades del 2015 i les 4,1 vegades del 2013. Aquesta és la metodologia que utilitza Eurostat, l’agència estadística comunitària, per mesurar la desigualtat. En el conjunt d’Espanya, el 20% de la població amb més renda té 6,6 vegades més ingressos que la més desfavorida, una ràtio només superada per Bulgària (7,9 vegades) i Romania (7,2 vegades) i similar al de Grècia.

Milionaris a l’alça

Notícies relacionades

Les dades del sindicat venen a confirmar una desigualtat ja apuntada per altres estudis. L’Autoritat Bancària Europea (EBA, per les seves sigles en anglès) ha revelat que Espanya és el quart país del continent en banquers que guanyen més d’un milió d’euros a l’any (152), amb un sou mitjà de 2,14 milions. I el que és més rellevant: és el país amb més creixement d’aquests executius, 20% entre el 2015 i el 2016. A més, un informe elaborat per les patronals bancàries i els sindicats europeus apunta que és el tercer país on el sou variable té un pes més gran en el total (17,82%), la qual cosa també incideix en les diferències salarials.

La inequitat va en augment per la caiguda delssalaris mínims mitjans. Van baixar un 0,71% entre el 2015 i el 2017, fins als 22.745 euros anuals, mentre que la despesa mitjana per empleats va pujar el 6,4%, fins als 71.896 euros. L’informe també posa de manifest que la desigualtat és més gran com més gran és l’entitat a causa de la "concentració oligopolística que s’està produint" i que està "portant a una forta exclusió social de clients i territoris", ha apuntat José María Martínez, secretari general de serveis del sindicat. 

Temes:

Salaris Bancs CCOO