Protesta

Tensió entre pensionistes i policies en la manifestació a les portes del Congrés

Els pensionistes reclamen prestacions dignes amb el recolzament d'una delegació de diputats d'Units Podem

ckksi3v4o0tzux2z1tk0b31100 / periodico

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

La manifestació de pensionistes davant delCongrés  que es convoca de forma periòdica s’ha desenvolupat avui amb moments de tensió amb la Policia, en què s’hi han vist immersos alguns diputats de Podem, entre els quals, el seu líder, Pablo Iglesias, o Gloria Elizo, que ha caigut a terra.

Com la setmana passada, diversos centenars de pensionistes, coincidint amb la celebració de la sessió plenària, han tallat el trànsit una mica més avall del Palau de la Carrera de San Jerónimo per reclamar pensions dignes i que es revalorin d’acord ambl’IPC. Aquest dimecres, a més, estava prevista una reunió de la comissió parlamentària del Pacte de Toledo, que finalment ha sigut desconvocada per la falta d’acord polític sobre si les pensions han de pujar, com a mínim, segons l’IPC real. 

Iglesias, igual que altres diputats de Podem, com Rafael Mayoral, Íñigo Errejón o Noelia Vera, ha sortit al carrer i ha intervingut per recolzar els pensionistes que volien arribar fins a la mateixa porta del Congrés, i ha sigut rebut amb crits de "Sí que es pot" i "Pablo president".

En aquells moments s’ha produït una topada entre diverses persones, com a conseqüència de la qual Gloria Elizo, vicepresidenta quarta del Congrés, ha caigut a terra. Un dels policies ha advertit: "Tindrem un problema greu".

L’incident ha tingut lloc quan un grup de pensionistes ha aixecat una de les tanques que protegeixen els voltants del Congrés per intentar superar el cordó policial. Els agents, llavors, han subjectat la barrera metàl·lica davant els manifestants per impedir-ne l'avanç.

"A aquesta gent se li ha de fer costat"

Iglesias, en declaracions posteriors als mitjans, ha manifestat que "no es pot rebre la generació de la democràcia a empentes" sinó que "a aquesta gent se li ha de fer costat", i ha instat a respectar els pensionistes perquè sense ells "no hauria sigut possible la moció censura".

Per això, ha considerat que la seva "obligació" era estar amb ells per "evitar que hi pugui haver agressió" i ha explicat que ha parlat amb els agents policials i s’han "posat al mig", tot i que considera que tot ha transcorregut de manera "tranquil·la".

Al principi, els manifestants convocats per la Coordinadora Estatal de Pensionistes de Madrid han seguit darrere de les tanques cridant consignes com "Les nostres armes són aquestes", mostrant les mans amb els palmells cap amunt davant el desplegament de la Policia.

Després, diversos pensionistes han empès algunes de les tanques que els envoltaven mentre intentaven avançar davant el desplegament policial, que incloïa fins a vuit furgonetes aparcades davant de l’entrada al Congrés.

Mentrestant, els concentrats corejaven lemes com "Els lladres estan darrere dels lleons", "Som pensionistes, no som terroristes", o "Units Podem sí que ens representa".

Al terme de la protesta, la coordinadora estatal ha anunciat la convocatòria d’una manifestació dissabte vinent, entre Atocha i la Puerta del Sol a partir de les 18.30 hores.

Segons el manifest que han llegit, la reunió d’aquest estiu amb la ministra de Treball, Magdalena Valerio, no va satisfer ningú, per tant, continuaran les mobilitzacions.

Notícies relacionades

Els portaveus de l’associació estaven al Congrés per registrar un escrit dirigit a la presidenta de la Cambra, Ana Pastor, tràmit en què havien de ser acompanyats per diversos diputats d’Units Podem, però que, finalment, no s’ha produït després de tensar-se els ànims.

La protesta ha coincidit també amb una convocatòria de la mesa de la Comissió del Pacte de Toledo per continuar acostant actituds sobre la recomanació número dos per revalorar les pensions, però ha sigut desconvocada perquè els portaveus havien d’analitzar noves propostes sobre aquesta qüestió.