reforma hipotecària

Podem considera una "presa de pèl" la proposta del PSOE per a la dació en pagament

El partit critica que Calviño vulgui deixar en mans del banc concedir o no aquesta opció

2
Es llegeix en minuts
P. Allendesalazar / R. M. Sánchez

Units Podem creu que l’oferta que li ha fet el Govern per incloure la dació en pagament en la reforma de la llei de contractes hipotecaris és un "mica presa de pèl", ja que "bàsicament serveix per remetre’s a una llei que ja existeix i que no es pretén modificar". La proposta que li ha traslladat la ministra d’Economia, Nadia Calviño, a través del grup parlamentari del PSOE, es limita, efectivament, a recollir que l’entitat i el client poden pactar la dació en pagament, com ja apareix recollit en la llei hipotecària del 1946.

El partit morat considera que l’esmena transaccional que li han proposat els socialistes per unir-ne una de pròpia i una altra d’Units Podem és "completament insuficient i especialment decebedora", perquè es limita a introduir "exactament el mateix" que recull la llei hipotecària. "L’esmena transaccional –que de fet no se’n pot dir esmena, perquè bàsicament l’únic que recull és el text original del PSOE– parla de la dació en pagament com una possibilitat. Ens sembla totalment insuficient perquè deixa en mans de l’entitat financera la decisió final de si concedir o no la dació", critiquen fonts de la formació.

Des del punt de vista del ponent socialista, Gonzalo Palacín, les transaccions proposades pel seu grup en matèria de dació en pagament busquen "reforçar la transparència" i "que s’informi el consumidor que aquesta és una opció", tant a l’inici de la hipoteca com al llarg de la vida del préstec. El diputat remarca que la dació en pagament no sempre és una solució vàlida per a qualsevol persona que no pot fer front al pagament d’una hipoteca. "Si s’ha amortitzat més de la meitat del préstec, potser la dació en pagament ja no és una opció tan interessant. Hem de ser cauts", apunta. 

Obligatòria

L’esmena original d’Units Podem pretén legislar "la reestructuració, la quitança del deute, o la dació en pagament total del deute amb contracte d’arrendament a la mateixa vivenda i amb la fixació de renda social, als qui pateixen dificultats econòmiques per atendre el seu pagament". En concret, i en el cas que les dues primeres opcions fossin rebutjades, els hipotecats podrien sol·licitar la dació en pagament i el banc "estarà obligat" a acceptar-la. El client, a més, tindria dret a quedar-se a la vivenda durant un mínim de cinc anys pagant un lloguer social que no podria superar el 30% de la seva renda mensual familiar.

Notícies relacionades

El PSOE, en canvi, només volia inicialment que en la publicitat sobre les hipoteques els bancs estiguin obligats a informar que la dació en pagament és possible "de conformitat amb el previst en la llei hipotecària". Segons va argumentar en la seva esmena, "la dació en pagament sempre ha vingut regulada en la llei hipotecària, amb la particularitat que només era operativa si es pactava expressament. En els RDL del 2012 sobre protecció a persones especialment vulnerables davant de procediments d’execució hipotecària, es va establir la possibilitat de dació en pagament de persones en risc d’exclusió social, tot i que no s’hagués pactat."

L’esmena transaccional que ha proposat a Units Podem es limita a proposar la inclusió d’un nou article en el projecte de llei que recull el que ja es va incloure en la llei de 1946. "Malgrat el que està disposat a l’article 105 de la llei hipotecària, es podrà pactar de forma vàlida que la transferència de la garantia o amb ingressos derivats de la venda de la garantia al prestador n’hi hagi prou per reemborsar el préstec, de conformitat amb l’establert en l’article 140 de la llei," estableix.