Canvi en un negoci disruptiu

El pare d'Alibaba

Jack Ma, fundador del basar 'online' Alibaba i un dels tres homes més rics de la Xina, deixa la presidència

2
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas

Jack Ma deixarà la presidènciad’Alibaba  dues dècades després d’haver-la fundat en el seu petit apartament.L’home més ric de la Xina (o el tercer, segons les llistes) passarà el proper any els estris del gegant de comerç electrònic xinès al seu cap executiu, Daniel Zhang, tan competent com mancat del carisma del fundador. La successió ha sigut revelada avui per la companyia després d’un cap de setmana intens de comunicats i desmentiments que van remarcar la rellevància de Ma.

El diari New York Times va publicar divendres que Ma anunciaria la seva sortida immediata aquest dilluns i l’encara president va aclarir poques hores després que les seves paraules s’havien malinterpretat. Entre els dos anuncis havien caigut les accions de la companyia i es temia una sagnia en els pròxims dies. L’any extra persegueix una digestió més lenta, assenyalen els analistes. “La transició demostra que Alibaba ha assolit un nivell de gestió superior, des d’una companyia que confiava en les individualitats a una altra que construeix estructures d’excel·lència i confia en el desenvolupament del talent”, va aclarir Ma. “Ningú pot assumir les funcions de president i conseller delegat eternament”, va afegir.

Ma es reservarà un seient vitalici a l’òrgan assessor format per alts executius que exerceix un control significatiu sobre l’estratègia empresarial. Però els seus esforços actuals, va aclarir, van cap a la filantropia, un camí que ja va prendre anys enrere Bill Gates. Ma, que va exercir de professor d’anglès en els seus inicis, va assegurar que res estima amb més força que l’educació. “El món és gran, encara soc jove i vull intentar coses noves perquè... ¿Què passa si els nous somnis poguessin fer-se realitat?”, va acabar.

Ma havia exercit en els últims anys de relacions públiques de la companyia, pregonant els avantatges d’una economia globalitzada quan el món va cap a una altra direcció i reunint-se amb múltiples caps d’estat.

Notícies relacionades

Alibaba és la sisena companyia del món amb una capitalització borsària de 420.000 milions de dòlars i compta amb 630 milions d’usuaris xinesos. Molt del que es compra o ven a la Xina passa per les seves mans, des de paper higiènic a illes tropicals. El seu grup inclou Taobao (l’equivalent a a Ebay) i Tmall (una mica semblant a Amazon). També ha desenvolupat l’ubic mètode de pagament electrònic a través d’Alipay i la companyia s’ha anat expandint cap a les pel·lícules i vídeos online.

Un viatge als Estats Units quan internet amb prou feines balbotejava va ser la seva epifania. Va comprendre les oportunitats que s’obririen amb un mercat de 1.300 milions de consumidors i dues dècades després continua a la cúspide. Ma sublima la figura de l’home fet a si mateix. S’oferia en la seva joventut com a guia gratuït als turistes a la seva localitat natal de Hangzhou per millorar l’anglès i va encadenar fracassos fins a donar amb la tecla. Va a contrapel del perfil silenciós i grisenc dels magnats xinesos. Són ja mítiques les seves disfresses a les anuals festes de la companyia (les imprescindibles Alifests) i es riu amb freqüència de la seva lletjor comparant-se amb E.T. l’extraterrestre. No falten les reaccions histèriques dels seus seguidors en les seves aparicions públiques. Alibaba haurà de bregar sense aquest tsunami de carisma a partir de l’any que ve.

Temes:

Alibaba