Nova tecnologia

El Govern anuncia ajuts per a la implantació del segon dividend digital

El Secretari d'Estat per a l'Avenç Digital assegura que hi haurà ajuts per a les comunitats de veïns i les emissores de senyal, però no diu res sobre la compra de televisors

2
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

El Secretari d’Estat per a l’Avenç Digital, Francisco Polo, va anunciar aquest dimecres ajuts per a la implantació del segon dividend digital, tant per a les comunitats de veïns com per a les emissores de senyal de televisió, al terme de la seva intervenció en l’últim dia de la 32 Trobada de l’Economia Digital i les Telecomunicacions, organitzada per Ametic, en què va insistir en la seva intenció de fer d’Espanya una “nació emprenedora”. “Evidentment hi haurà ajuts perquè les famílies i perquè les persones que mirin la televisió a casa seva no es vegin afectats pels canvis que hi haurà”, va afirmar Polo. 

El segon dividend digital suposarà la liberalització de l’espectre radioelèctric a la banda de 700 GHz, que actualment s’utilitza per a ràdio i televisió, a partir de juny del 2020, per habilitar la prestació de serveis de 5G mòbil, és a dir, aquells canals de televisió que estiguin en aquesta freqüència hauran de moure’s a la banda 470-694 GHz, cosa que suposarà una resintonització dels televisors.

Polo va admetre que el Govern establirà aquests ajuts en els Pressupostos Generals que està elaborant, perquè els ciutadans “no es vegin afectats” per la implantació d’aquesta nova tecnologia, tot i que no va voler aclarir si aquestes inclouran la compra de nous televisors. “El Govern està determinat que Espanya sigui una de les nacions capdavanteres en 5G i per això estem desplegant aquests ajuts que seran fonamentals per al desplegament de tecnologies com el cotxe connectat o el IoT (Internet de les coses)”, va agregar Polo.

Projectes pilot

Notícies relacionades

Espanya és un dels països amb més desplegament de xarxes de connectivitat ràpida tant fixa com mòbil, però el Govern vol fer d’Espanya un país capdavanter en 5G. Per això, aprovarà aquest mes de setembre una nova convocatòria de projectes pilot de tecnologia 5G amb una dotació de 20 milions d’euros, i la quantia màxima per projecte és de 10 milions d’euros. A més, l’any 2019 hi haurà una nova convocatòria que ampliarà el nombre de projectes, segons Polo.

“El 5 G és molt més que una connectivitat més ràpida, és un dels components tecnològics essencials per a la transformació digital”, va precisar el Secretari d’Estat en la seva intervenció, en què va incidir en l’interès del Govern per fer d’aquesta una nació emprenedora. “La nostra visió és crear una Espanya emprenedora, una Espanya que concedeixi les mateixes oportunitats per a tothom, i que afavoreixi el creixement i aparició de les startups”, va dir.