CÀRTEL INFORMÀTIC
La CNMC informa l'UCO de possibles delictes en la trama d'adjudicacions d'Indra
Els il·lícits penals afectarien «tots els nivells de l'Administració Pública: estatal, autonòmica i local»
L'Agència Tributària i la Seguretat Social van permetre que Indra participés en la redacció dels concursos
La Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) s’ha comunicat amb la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil per informar de la possible existència de delictes penals en el càrtel informàtic destapat aquesta setmana, segons ha informat aquest divendres eldiario.es. Un càrtel amb què Indra, SAG i unes altres nou empreses prestadores de serveis al’Administració Pública es van repartir il·legalment adjudicacions de contractes públics durant 15 anys.
La CNMC també ha afirmat que tantl’Agència Tributària com la Seguretat Social van permetre a Indra participar en la redacció delsplecs de concursos que després manipulava. A més, ha explicat que aquestes empreses informàtiques es dedicaven a inflar els pressupostos i que, en la majoria dels procediments, les companyies coneixien “la futura licitació anteriorment a la publicació de la mateixa” gràcies als “contactes que les empreses mantenen dins de l’administració contractant”. Indra i SAG eren les instigadores del càrtel i les que tenien accés a aquesta informació, que després traslladaven a la resta d’empreses informàtiques participants.
Un denunciant anònim va fer arribar un escrit a la CNMC el 16 d’octubre del 2017 en què detallava “l’existència de vincles entre determinades persones que han prestat els seus serveis a diverses empreses i directius d’organismes públics”, uns vincles que haurien tingut incidència en aquests procediments d’adjudicació de contractes públics, com s’expressa en la resolució de la Sala de Competència de l’organisme.
Segons eldiario.es, en aquestes operacions hi hauria il·lícits penals que afectarien “tots els nivells de l’Administració Pública: estatal, autonòmica i local”. Per aquesta raó, la CNMC s’ha posat en contacte de manera informal amb efectius de l’UCO, especialitzada en delictes de corrupció, ja que des de la Comissió només poden imposar sancions administratives. Fonts oficials de la CNMC confirmen que l’entitat “es planteja traslladar a les autoritats competents” l’existència dels possibles delictes detectats durant la instrucció de l’expedient, ja que la resolució s’ha fet pública.
Expedient sancionador
Notícies relacionadesL’1 d’agost passat, la CNMC va fer públic el càrtel informàtic i va donar a conèixer les sancions que s’imposarien a les empreses participants, amb una suma total de 29,9 milions d’euros, la major part dels quals haurien d’assumir Indra i SAG.
L’expedient es va obrir el 2016, després d’una investigació que va partir de dades aportades per l’Agència Tributària sobre les licitacions de serveis de desenvolupament i manteniment dels equips. Entre els organismes afectats també es troben la Seguretat Social o el SEPE. No obstant, la CNMC reconeix que va existir una actitud instigadora per part de les administracions públiques perquè aquestes empreses informàtiques es repartissin el mercat.
- Nou recurs tàctic del barça La hipnòtica trampa de Flick
- Fons europeus Una cooperativa rep 40 milions de la UE per a 350 pisos socials
- Una generació de vidre de ferro
- Consum d’electricitat La producció rècord dels pantans que guarden energia cobreix les renovables
- La tromba a l’aeroport del Prat nega les pistes, la T1 i el pàrquing