FARMACÈUTICA

Almirall adquireix una cartera d'Allergan als EUA per 561 milions

La farmacèutica barcelonina aposta pel mercat dermatològic comprant cinc marques madures d'Allergan per tractar l'acne i malalties cutànies

lpedragosa9472306 sant feliu de llobregat 28 11 2008 laboratorios fa160208191152

lpedragosa9472306 sant feliu de llobregat 28 11 2008 laboratorios fa160208191152 / FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La farmacèutica catalana Almirall ha adquirit una cartera de cinc productes de la divisió de Dermatologia Mèdicad’Allergan  per al mercat dels Estats Units, per la qual pagarà fins a 561 milions d’euros (650 milions de dòlars). La companyia de medicaments controlada pels germans Gallardo ha precisat a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) que l’operació s’ha tancat per un import de 474,9 milions d’euros (550 milions de dòlars) i que s’ha pactat un potencial pagament futur de 86,3 milions d’euros més (100 milions de dòlars), abonables el primer trimestre del 2022, en funció del rendiment del negoci.

Aposta per la dermatologia

L’empresa barcelonina feia temps que buscava una gran operació que consolidés la seva aposta per la dermatologia i finalment ha tancat aquest acord amb Allergan que “reforça significativament” la seva posició als Estats Units, el mercat dermatològic més gran del món.

En concret, Almirall ha adquirit “marques madures” d’Allergan per tractarl’acne, principalment, i la dermatosi. Es tractad’Aczone,  TazoracAzelex i Cordran, i també un antibiòtic cutani, denominat Seysara, que espera rebre l’aprovació per part de l’autoritat sanitària nord-americana, la FDA, el quart trimestre del 2018. L’adquisició d’aquests cinc productes a Allergan està pendent de l’autorització per part de les autoritats de competència nord-americanes, si bé la companyia catalana no preveu cap obstacle significatiu per tancar la transacció el quart trimestre d’aquest any.

La gran adquisició: Seysara

Els quatre productes d’Allergan que ja es comercialitzen han sumat unes vendes totals als Estats Units de 70 milions de dòlars (60,45 milions d’euros, en el canvi actual) en els sis primers mesos d’aquest any, mentre que Almirall estima que el cinquè fàrmac, Seysara, generarà quan estigui a ple rendiment unes vendes d’entre 150 200 milions de dòlars (fins a 172,7 milions d’euros).

Es tracta d’una adquisició “transformadora” per a Almirall, ha assegurat el conseller delegat de la companyia, Peter Guenter, perquè “consolidarà i reforçarà” la seva posició al mercat dermatològic més gran del món. Amb tots aquests productes, Almirall considera que tindrà “un increment immediat d’ingressos”, que guanyarà massa crítica i que tindrà “oportunitats de creixement a mitjà i llarg termini”.

Almirall ha precisat que ha finançat aquesta adquisició mitjançant una combinació de caixa disponible, línies de crèdit no disposades i un crèdit pont del BBVA i del Santander.

"Malgrat les bufetades"

Notícies relacionades

La companyia catalana també ha destacat que el seu equip directiu als Estats Units està compost per antics executius d’Allergan, per la qual cosa tenen un coneixement profund dels productes adquirits. En l’última Junta General d’Accionistes d’Almirall, el seu president, Jorge Gallardo, ja va avançar que contemplava noves adquisicions als Estats Units malgrat els problemes que va tenir el 2017 amb la seva filial nord-americana Aqua, que li va suposar un deteriorament comptable de 246 milions d’euros. “Malgrat les bufetades –va dir, en al·lusió als problemes amb Aqua–, els Estats Units continuen sent un mercat molt important per a nosaltres; no es pot deixar de banda”.

Els últims mesos també s’havia especulat amb l’interès d’Almirall per aconseguir la unitat mundial de productes de prescripció de Bayer, una operació que finalment es va acabar emportant Leo Pharma.