Indústria

Reyes Maroto aposta per assolir un Pacte per la Indústria del segle XXI

La digitalització i la sostenibilitat seran els principals eixos del seu ministeri

Maroto es compromet a defensar els "sectors afectats" pel proteccionisme

tecnicomadrid44252912 ministra de industria reyes maroto

tecnicomadrid44252912 ministra de industria reyes maroto

2
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

La nova ministrad’Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto, centrarà l’acció del seu ministeri sobre la digitalització i la sostenibilitat del sector industrial per incrementar l’aportació de la indústria fins al 20% del PIB. "La indústria és, i ha de continuar sent, un delsmotors de la nostra economia", ha precisat Maroto en el seu discurs davant de la Comissió d’Indústria, Comerç i Turisme del Congrés dels Diputats, en el qual ha anunciat un Pacte per la Indústria del segle XXI.

"Ens reunirem en els pròxims dies amb sindicats i patronal en el marc de la negociació col·lectiva... Hi ha un compromís per poder desenvolupar-lo i que això no es quedi només en un paper o en una foto", ha respost Maroto en el torn de preguntes a la diputada del Partit Popular Tristana Moraleja Gómez.

Sobre les seves dues principals debilitats, la digitalització i la sostenibilitat, Maroto ha remarcat la necessitat d’impulsar des del seu departament la millora tecnològica de les empreses a través de la Iniciativa Indústria Connectada 4.0, dotada amb 100 milions d’euros, i el manteniment del programa de subvencions per a vehicles amb energies alternatives de 16,6 milions d’euros. Així com la dotació en els pròxims Pressupostos Generals de l’Estat d’un nou programa per al finançament de projectes industrials d’innovació tecnològica.

La ministra també ha anunciat la posada en marxa de diversos grups de treball entre el seu ministeri, el de Transició Ecològica i el ministeri d’Economia i Empresa per treballar a favor de la transició energètica, i un altre amb el Ministeri d’Educació i Formació Professional i el Ministeri de Treball, Migracions i Seguretat Social dirigit a facilitar la transició dels treballadors al nou entorn laboral a través de la Formació Professional. 

Obertura comercial progressista

Maroto aposta pel que anomena una "obertura comercial progressista" basada en la feina mà a mà amb Europa i en una política comercial "sostenible mediambientalment i justa socialment". Així com en l’exigència d’Espanya d’incloure disposicions relatives a la igualtat de gènere en les futures negociacions d’acords comercials que negociï la UE. "Acabar amb la bretxa de gènere no és només un assumpte de justícia i drets, sinó que és també una qüestió d’eficiència econòmica", ha afirmat.

En el torn de preguntes, Maroto ha anunciat un pla de comerç minorista 2019-2020 que permeti la competitivitat d’un comerç que, ha dit, "ha de competir amb models de més dimensió" perquè no es quedin enrere en la transició de la tecnologia.

Sobre les mesures proteccionistes recents, la ministra s’ha compromès a defensar "aquells sectors perjudicats", a través d’accions com la previsible denúncia que es presentarà en aquest sentit davant de l’Organització Mundial del Comerç (OMC) per la imposició d’aranzels a l’oliva negra.

Trobada amb les ‘kellys’ a Mallorca

Notícies relacionades

En el capítol turístic, la ministra ha anunciat una trobada amb el col·lectiu de treballadores de la neteja dels hotels, conegut com a ‘kellys’, a Mallorca per "establir un canal on atendre les seves necessitats".

D’altra banda, i a més de la ja coneguda constitució d’una Xarxa de Destinacions Turístiques i la Conferència Sectorial el 18 de juliol, Maroto ha assenyalat la seva intenció d’aprofundir en estudis sobre mercats emissors i comportament dels turistes, i aconseguir impulsar la promoció del turisme col·lectiu LGTB. "El nostre país està considerat una destinació consolidada en aquest segment", va afegir.