Montero eximeix treballadors, pimes i autònoms de la pujada d'impostos

La ministra d'Hisenda apunta que les alces tributàries es concentraran en les grans empreses

El Govern inclourà en la llista de morosos els gestors i administradors de les empreses defraudadores

zentauroepp44257963 madrid 11 07 2018 politica   comisi n de hacienda    compare180711180133

zentauroepp44257963 madrid 11 07 2018 politica comisi n de hacienda compare180711180133

3
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

Les pujades d’impostos que prepara el Govern es concentraran en les grans companyies en general, i en les del sector financer i digital, en particular, sense afectar ciutadans, treballadors, classes mitjanes, autònoms o pimes. Així ho ha explicat la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, en la comissió d’Hisenda del Congrés dels Diputats, on ha presentat les línies mestres en les quals està treballant el seu departament

"Presentarem com més aviat millor un paquet de mesures fiscals de nova creació" que entraran en vigor el 2019, ha dit la ministra, en línia amb el que ja va avançar ella mateixa en intervencions prèvies. Els nous impostos

En aquest "paquet", Montero ha inclòs una reforma de l’impost de societats "perquè les grans corporacions facin un esforç de tributació més gran", la nova taxa tecnològica, un tribut per a la banca, un conjunt de mesures de "fiscalitat verda" i mesures de recolzament a les dones. 

"Fiscalitat del segle XXI"

Aquests són els impostos a què habitualment es refereix la ministra Montero cada vegada que, com a eslògan, parla d’"una nova fiscalitat del segle XXI", ja que pretén abordar amb ells "els nous models de negoci" derivats de la globalització, la digitalització, l’economia col·laborativa i "els nous reptes socials" vinculats a la sostenibilitat mediambiental, la igualtat de gènere i la correcció de desigualtats . “Revisarem el sistema fiscal en les àrees on no és representada la capacitat tributària de nous sectors econòmics”, ha afirmat la ministra.

La ministra no ha aportat detalls sobre la capacitat recaptatòria que s’espera d’aquests tributs l’objectiu últim dels quals és aportar els ingressos que busca el Govern per atendre una despesa social més gran en els Pressupostos del 2019. "És el moment de fer política social", ha dit Montero. Abans que acabi el mes de juliol, el Govern presentarà al Congrés dels Diputats el sostre de despesa pressupostari després d’haver reunit els responsables autonòmics en el Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF).

A més, "en les pròximes setmanes" es presentaran mesures antifrau amb una nova llista de paradisos fiscals i la incorporació a la llista de morosos dels contribuents col·laboradors (responsables solidaris).  Aquest concepte, en principi, apunta als gestors i administradors de les empreses i al consell d’administració en el seu conjunt de les empreses que figuren a la llista de morosos.

Els nous impostos

En relació amb la reforma de l’impost de Societats, Montero no ha fet referència en aquesta ocasió a l’establiment del tipus mínim de tributació del 15% que apareixia en el programa socialista. La ministra només ha parlat d’"acostar el tipus impositiu real al teòric" i ha dit que la mesura "no afectarà les petites empreses".

La nova "llei d’impostos sobre determinats serveis digitals" establirà un gravamen sobre "els ingressos generats a partir de certes activitats" tals com la venda d’espais de publicitat ‘online’, la intermediació de plataformes digitals en la venda de béns i serveis o la transacció de dades. "Són tres àrees sobre les quals hem de ser capaços de trobar un encaix fiscal per al desenvolupament d’aquests nous models de negoci que es fonamenten en la digitalització i l’economia col·laborativa", ha avançat Montero.

En relació amb la fiscalitat verda, Montero ha explicat que la seva finalitat és contribuir a la sostenibilitat i a l’economia circular i que "no podran afectar ni autònoms ni professionals", ni tampoc petits o mitjans negocis

Notícies relacionades

No hi ha hagut detalls nous sobre el gravamen bancari que tan ampli rebuig estan provocant en el sector financer. "Seguirem avançant en un nou impost sobre el sector bancari, en línia amb el que s’està fent a Europa" ja que -segons la ministra- es tracta d’un sector "que encara no ha fet la contribució necessària en termes de tributació"

En relació amb la igualtat de gènere, la ministra ha insistit en la seva intenció d’establir incentius per a la contractació de dones i la seva incorporació als consells d’administració. També es pretén baixar l’IVA per als productes d’higiene íntima femenina i aturar l’anomenada "taxa rosa" que implica preus més elevats quan determinats articles s’ofereixen a consumidores.