SENTÈNCIA

Un despreniment de retina es considera un accident laboral

El Tribunal Suprem dictamina que, si la lesió es produeix davant de l'ordinador de l'oficina, li correspon la incapacitat temporal

zentauroepp31891836 fachada del tribunal supremo foto archivo180228134139

zentauroepp31891836 fachada del tribunal supremo foto archivo180228134139

2
Es llegeix en minuts
EP

El Tribunal Suprem ha establert quesi un treballador pateix un despreniment de retina mentre treballa davant de la pantalla de l’ordinador ha de ser considerat accident laboral, al tractar-se d’una "lesió sobtada" que s’ha produït en lloc i temps de treball. La Sala Social del Tribunal Suprem ha estimat un recurs de cassació per a la unificació de doctrina interposat per una dona que treballava com a administrativa per a la Intervenció Delegada de la Seguretat Social a Orense contra la decisió del Tribunal Superior de Justícia de Galícia que va declarar a aquesta treballadora en una situació d’incapacitat temporal.

La recurrent va sentir molèsties als ulls i alteracions visuals quan realitzava les seves funcions davant de l’ordinador de l’oficina el 2014. Després de ser operada de despreniment de retina,l’Institut Nacional de la Seguretat Social (INSS) va declarar que la seva incapacitat temporal derivava de malaltia comuna.

No obstant, aquesta treballadora no estava d’acord amb la declaració i va demandar l’INSS davant del Jutjat Social número 3 d’Orense, que li va donar la raó al qualificar la seva incapacitat derivada d’accident de treball. El cas va arribar fins a altes instàncies, ja que l’Institut Nacional de la Seguretat Social i Tresoreria General de la Seguretat Social (TGSS) van recórrer davant del Tribunal Superior de Justícia de Galícia (TSJG), que no va atendre les pretensions de l’administrativa.

Literatura mèdica

El TSJG també va entendre que la incapacitat temporal d’aquesta treballadora derivava de malaltia comuna perquè no va considerar aplicable l’article 115.3 Llei General de la Seguretat Social (LGSS) "al no haver-se acreditat" que la causa del despreniment de retina fos un traumatisme, recorda la sentència del Suprem. El Tribunal Superior gallec va afegir que no hi havia prou dades per deduir una relació de causalitat entre la lesió i la feina, "ja que la literatura mèdica no considera la feina davant pantalles d’ordinador com a causa de despreniment de retina".

Per la seva part, els magistrats del Tribunal Suprem afirmen en la seva sentència que el fet que es tracti d’una "lesió sobtada que apareix en temps i lloc de treball” fa possible que s’apliqui l’article 156.3 del text refós de la Llei General de la Seguretat Social, que presumeix que "estem en presència d’un accident de treball". Afegeix la Sala, que "si es té en compte que no es pot excloure el factor treball en el desencadenament de patologies oculars, en concret, el despreniment de retina, sense perjudici que, estadísticament, existeixin altres causes més freqüents".

Notícies relacionades

Finalment, indica que no s’ha acreditat "la falta de connexió causal entre la feina i la lesió" i retreu al TSJG que utilitzi com a argument "que no existeixen casos en la literatura mèdica que connectin la feina davant de les pantalles d’ordinador amb despreniment de retina".