LABORAL

El Govern suprimirà el contracte de recolzament a emprenedors

El Ministeri de Treball esgrimeix que "introdueix precarietat" i no serveix per incentivar l'ocupació indefinida

zentauroepp44103370 graf1796  san lorenzo de el escorial  02 07 2018   la minist180702134817

zentauroepp44103370 graf1796 san lorenzo de el escorial 02 07 2018 la minist180702134817 / Santi Donaire

1
Es llegeix en minuts
Alicia Gracia

El Govern de Pedro Sánchez derogarà el contracte de recolzament a emprenedors. Així ho ha anunciat avui la nova secretària d’Estat de Treball, Yolanda Valdeolivas, que ha considerat que aquesta figura contractual “introdueix precarietat” i no ha servit per incentivar la contractació indefinida. En la seva primera roda de premsa de valoració de les dades de l’atur registrat, Valdeolivas ha afirmat que aquest contracte “no és adequat ni raonable” i ha avançat que el Govern central tenia a l’agenda emprendre’n la revisió. De fet, l’Executiu ja està treballant en altres modalitats contractuals més adequades.

El contracte de recolzament a emprenedors va ser impulsat amb la reforma laboral del 2012, va ser el contracte estrella de l’anterior ministra d’Ocupació Fátima Báñez i des de la seva creació fa sis anys s’han firmat uns 958.000 contractes d’aquest tipus. Des d’aleshores, ha sigut molt criticat pels sindicats, que han considerat que s’ha utilitzat de manera fraudulenta.

Aquest contracte indefinit, dirigit especialment a joves i majors de 45 anys, inclou un període de proves d’un any durant el qual l’empresa pot acomiadar el treballador sense cap motiu ni indemnització. A més, contempla bonificacions per a l’ocupador (d’empreses de menys de 50 treballadors) durant tres anys. Encara que la modalitat contractual compta amb “molt favorables condicions de contractació i incentius econòmics atractius”, ha indicat Valdeolivas, “ni ha donat els fruits desitjats ni ha aconseguit frenar la temporalitat”. 

 

Revisar els contractes de formació

Notícies relacionades

La secretària d’Estat de Treball també ha avançat que el Govern revisarà els contractes de formació i aprenentatge, ja que s’han registrat un nombre “molt poc significatiu” d’aquest tipus de models. Concretament, el mes de juny passat es van firmar 4.872 contractes d’aquest model. "Entenem que no està funcionant com a mecanisme de foment de l’ocupació dels joves com es pretenia i caldrà revisar-ne la regulació jurídica, veure com es comporten i adoptarem mesures de reforma que permetin atacar el repte de l’ocupació dels joves", ha remarcat. Així, el Govern continuarà actuant amb mesures d’incentivament de la contractació indefinida perquè, segons ha assegurat Valdeolivas, “són un mecanisme que ha de donar fruits per reduir la temporalitat”. 

A més, ha indicat que el Govern estudiarà l’impacte de la contractació temporal sobre el model de contractació general. Així, ha avançat que l’Executiu prendrà mesures per igualar la cotització dels contractes a fi que els temporals cotitzin pels mateixos conceptes que un d’indefinit.