ESPAI AERI

Controladors i Enaire firmen el preacord i s'elimina l'amenaça de vaga

Es prioritzaran les contractacions al centre de Gavà

Controladors aeris de l’aeroport de Barajas, en una imatge d’arxiu.

Controladors aeris de l’aeroport de Barajas, en una imatge d’arxiu. / JOSÉ LUIS ROCA

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El gestor de navegació aèria a Espanya (Enaire) i la Unió Sindical de Controladors Aeris (USCA) han firmat aquest dimecres a la tarda el preacord que posa fi al conflicte laboral, amb un augment del 21% de la plantilla fins al 2025 (uns 420 controladors extra), i que haurà de ser ratificat pel Govern espanyol i per les assemblees del sindicat.

Les direccions d’Enaire i USCA han segellat el preacord després de sis dies de reunions, que donen per finalitzades, i han vinculat les reclamacions del centre de control aeri de Barcelona-Gavà al pacte estatal, amb una clàusula per la qual decaul’avís de vaga en aquest centre amb la ratificació de l’acord.

Una ratificació que haurà de fer l’assemblea de l’USCA a Barcelona aquest divendres, així com les dels altres centres i la nacional del sindicat en un termini de dues setmanes, mentre que també hauran de donar el vistiplau definitiu els ministeris de Foment i Hisenda.

L’acord estableix a més les bases per a la negociació del tercer conveni col·lectiu, que les dues parts volen avançar a mitjans del 2019, quan l’actual està vigent fins al desembre del 2020.

El president d’USCA, Pedro Gragera, ha indicat que amb l’acord assolit ara ja donen per negociada "la part més important del conveni, la de personal", i que esperen que quedi segellat el 30 de juny de l’any que ve.

Gragera ha explicat que l’augment en almenys el 21% de la plantilla donarà resposta a l’augment del trànsit aeri previst per als pròxims anys, ja que Enaire s’ha compromès a incorporar un mínim de 420 controladors aeris fins al 2025, al marge de la reposició per jubilacions, que implica uns 400 llocs més.

Notícies relacionades

Al centre de Gavà es crearan 96 places noves de controlador aeri abans del 2023, segons el preacord firmat aquesta tarda a la seu madrilenya d’Enaire, en presència d’un membre d’USCA de Barcelona, que traslladarà el text als seus companys de l’assemblea barcelonina aquest divendres per a la ratificació.

Una clàusula del preacord inclou el cessament de l’avís de vaga a Gavà (Barcelona), a fi de lligar les reclamacions d’aquest centre a l’acord estatal, i per aconseguir la pau social fins al 2025, segons han explicat fonts d’Enaire.

Temes:

Aerolínies