LLEURE DIGITAL

El Gamelab destaca el bon moment de la indústria del videojoc a Espanya

El videojoc revalida el lideratge en la indústria audiovisual, amb una facturació de 1.359 milions el 2017, el 17% més

gamelab

gamelab

2
Es llegeix en minuts
Josep M. Berengueras

El congrés Gamelab és una 'rara avis’ de la seva espècie: un fòrum dedicat alsvideojocsen què el menys important és jugar a videojocs. La trobada reuneix a Barcelona les primeres espases mundials d’un sector que, el 2017, va aconseguir una facturació a Espanya de 1.359 milions d’euros, el 17% més que un any abans, segons dades de l’Associació Espanyola de Videojocs (AEVI). D’aquesta manera, va aconseguir unes vendes molt superiors a les que sumen conjuntament la indústria del cine (597 milions) i de la música gravada (232 milions) a Espanya.

El Gamelab ha posat aquest any el focus en la importància de la dona en la indústria, amb convidades de la talla de la productora Angie Smets (Horizon Zero Dawn), Kati Levoranta (Rovio - Angry Birds) i Maja Moldenhauer (Cuphead). Però, sobretot, destaca la presènciad’Amy Hennig, creadora de la saga Uncharted i una de les dones més d’èxit en una indústria tradicionalment dominada per homes. "Actualment només un 20% dels involucrats en la producció de videojocs són dones. Està millorant, però s’hi ha de donar visibilitat perquè els videojocs no serien iguals sense la presència de dones en la producció i el desenvolupament", destaca a aquest diari.

Amy Hennig, creadora d’'Uncharted', en el Gamelab. / FERRAN NADEU

"Quan assisteixes a esdeveniments cada vegada s’hi veuen més dones. S’està produint una democratització del sector, no només amb més dones, sinó també amb altres minories. Això és genial per als títols", destaca la productora. El seu gran èxit, Uncharted, "no hauria sigut igual sense la visió d’una dona al capdavant", explica. "Al final els jocs són un reflex dels creadors", afegeix.

Després d’un projecte fallit deStar Wars –una història una mica trencadora que no va acabar tenint el vistiplau de Disney–, ara Hennig és una "independent" que explora noves vies de creació com la realitat virtual i a qui la fascinen èxits com els de Fornite o els e-sports.

Indústria a l’alça

El Gamelab, amb una gran presència de convidats, és un reflex del bon moment del sector. L’any passat, aquesta indústria va batre rècords de vendes impulsada pel creixement tant de la venda física (885 milions, el 13,3% més) com a 'on line' (474 milions, el 24,1% més).

Notícies relacionades

L’any passat va estar marcat per la presentació de noves versions de consoles, i això va impulsar les vendes del maquinari fins als 376 milions d’euros, el 22,1% més, mentre que els jocs físics van augmentar les vendes el 7,8%, fins als 389 milions. Destaquen també l’increment de la facturació de les plataformes 'on line' (22,4%, fins als 251 milions) i de les aplicacions (223 milions, el 26% més).

Els jocs més venuts van ser, per ordre, FIFA 18, Call of Duty:WWIIGrand Thef Auto VFIFA 17 i Crac Bandicoot N. Sane Trilogy.

Temes:

Videojocs